Niecharakterystyczny ból części głowy, parestezja, uczucie zimna na plecach, osłabienie forum - Lekarz Rodzinny - Forum medyczne

Dziś jest:Piątek, 19 października 2018, Imieniny: Piotra, Ziemowita

Witaj na - forum medyczne portalu iLekarze.pl.

Możesz tu poszukać porady lekarza, m.in. laryngologa, ginegkologa, stomatologa, neurologa, bądź innego specjalisty, porozmawiać o chorobach, lekach, zdrowiu, znaleźdź odpowiednią dietę. Zapraszamy do dyskusji na tematy zdrowia i urody na forum medycznym iLekarze.pl.

Lekarz Rodzinny forum

Znajdujesz się w: iLekarze.pl » Forum » Lekarze i specjaliści » Lekarz Rodzinny » Niecharakterystyczny ból części głowy, parestezja, uczucie zimna na plecach, osłabienie Forum
» Odpowiedz

Lekarze i specjaliści » Lekarz Rodzinny (1655)

Witaj na forum lekarza rodzinnego!

Na poniższym forum znajdziesz informacje i porady forumowiczów na temat popularnych chorób i dolegliwości. Informacje, które obejmują m.in. leczenia podstawowego i pierwszego kontaktu, bólu, infekcji, ciśnienia, diagnoza, badań, itp.- zadawaj pytania, szukaj odpowiedzi! Możesz zadać pytanie również z innych popularnych tematów jak interpretacja wyników badań, kaszel czy gorączka. Zapraszamy do korzystania z forum!

Autor
Wypowiedź

Lukasz2017 (1)

Offline

2017-10-20 22:01

Niecharakterystyczny ból części głowy, parestezja, uczucie zimna na plecach, osłabienie

Witam.
Mam pewien problem z 64 letnią mamą. Pół roku temu zaczęło ją boleć
oko tak jakby głęboko. Bolało ją kilka tygodni, potem rozpoczęły się
bóle głowy tak jakby w górnym lewej części (na czubku głowy).Oko po pewnym czasie
przestało boleć.
W miedzyczasie udała się do okulisty, który wykonał badania w
tym m.in. dno oka i nie stwierdził problemów. Mama wykonała badania krwi
(glukoza, lipidogram, morfologie, ob) oraz mocz.
Z wyników WBC było ponad normę (norma 4-10) miała 10,67
oraz OB na granicy (0-20) miała 20. Mama zaczęła mieć jakby uczucie
parestezji w miejscu bolu (górna lewa część) oraz zimna na plecach.


Wykonaliśmy badanie u neurologa - nie stwierdzono jakichkolwiek problemów
neurologicznych. Wykonaliśmy badanie TK głowy (bez kontrastu) - również nie stwierdzono
zmian poza niewielkim korowym zanikiem mózgowia i stwierdzeniem drobnych
ognisk naczynipochodnych. Postanowiliśmy zrobić USG tętnic szyjnych.
W tym zakresie nie stwierdzono odchyleñ. Jednak¿e stwierdzono dość du¿y guz tarczycy.
Jesteśmy zarejestrowani na biopsje na koniec listopada.
Po tym badaniu zrobiliśmy wyniki hormonów tarczycy FT3, FT4, TSH.
Jedynie FT4 jest nieznacznie ponad normę 1,79 (norma 0,93-1,70).
Zrobiliśmy badanie przeciw ciał przeciwko peroksydazie tarczycowej - wynik 7,7 IU/ml.
Chcemy wykonać wkrótce USG jamy brzusznej, miała je robione kontrolnie rok temu i
wszystko było ok.
Zrobliśmy jeszcze badania krwi CRP - wynik 2 mg/l (norma 0-1).
PT w normie, APTT w normie, Sód w normie, Potas w normie, Mocznik w normie, Kreatynina poniżej normy 0,74 mg/dl (norma 0,81-1,25)


Mama jest słabsza ma zdecydowanie mniej siły i głównie w nocy występuje
uczucie zimna od pleców i cierpnięcia głowy. Ból jest opisywany jako
"dziwny, nietypowy". Mama nigdy nie chorowała, unikała badañ, lekarzy.
Proszę o pomoc, jakie badania zrobić, do jakich specjalistów się udać.
Lekarz rodzinny rozkłada ręce.
Widzę, że mama jest bardzo przejęta tym dziwnym bólem w głowie i osłabieniem.


Planujemy RTG kręgów szyjnych i zbadanie zatok.
Ale nie wiem czy obieramy dobry trop.
» Link do posta » Zgłoś do moderacji

Marcel2 (3)

Offline

2017-12-23 21:10

Z bólami głowy ważne jest żeby ustalić ich przyczynę. Moja mama miała podobne objawy i pomógł jej neurolog z https://athleticomed.pl/co-diagnozujemy-i-leczymy/ . Specjalizują się tam właśnie w tego rodzaju problemach. Przyczyny mogą być różne, więc trudno doradzić coś konkretnego.
» Link do posta » Zgłoś do moderacji

» Odpowiedz

Lekarze i specjaliści » Lekarz Rodzinny (1655)

W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne
Placówki zdrowia: Warszawa | Kraków | Wrocław | Poznań | Białystok | Łódź | Katowice | Gdańsk | Szczecin
iLekarze.pl: Komunikaty | Reklama w serwisie | Zostań redaktorem | Patronat medialny | Współpraca | Dla prasy i mediów | Napisz do nas
Nasze fora: Lekarz rodzinny | Alergolog Forum | Dermatolog Forum | Dietetyk Forum | Ginekolog Forum | Laryngolog Forum | Neurolog Forum | Psychiatra Forum | Psycholog Forum | Seksuolog Forum | Forum Stomatolog | Forum Urolog | Forum Okulista

Treści prezentowane w serwisie iLekarze.pl mają jedynie charakter edukacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2018

Content