Popularne tematy
Aspartam – właściwości i zastosowanie
Aspartam czyli jeden z najbardziej kontrowersyjnych słodzików stale przoduje w wielu dyskusjach poświęconym zdrowiu. Jakie właściwości aspartamu sprawiają, że jest on przedmiotem badań nad poszukiwaniem zdrowego zamiennika dla popularnego cukru?
Aspartam, w skrócie oznaczany na produktach jako E951, został odkryty w 1965 roku przez Jamesa M. Schlattera. Ten amerykański chemik zupełnie przez przypadek, podczas przeprowadzania badań nad wynalezieniem leku na wrzody żołądka, posmakował aspartamu i zainteresował się jego słodkim smakiem[1].
Aspartam słodszy od cukru
Jedną z głównych właściwości aspartamu, która sprawia, że jest on uważany za zamiennik dla tradycyjnego cukru, jest jego niebywale słodki smak. Aspartam jest blisko 200 razy bardziej słodszy niż biały cukier, którego większość z nas używa na co dzień.
Aspartam dla cukrzyków
Wszystkie słodziki, w tym również aspartam, mają zastąpić nam cukier, który jest wyjątkowo szkodliwy dla ludzkiego organizmu, ale co ważniejsze mogą one być spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę. Diabetycy nie mogą w swojej diecie stosować tradycyjnego cukru, który może doprowadzić do bardzo niebezpiecznych nagłych skoków poziomu cukru w organizmie. Aspartam, jako jeden ze słodzików, sprawia, że osoby chore na cukrzycę nie muszą rezygnować ze słodkich przyjemności.
Pozbądź się zbędnych kilogramów z aspartamem
Aspartam, w odróżnieniu od białego cukru, praktycznie nie zawiera kalorii. Jego słodki smak i brak nadmiarowych wartości energetycznych powoduje, że każda osoba, która chce zgubić nadprogramowe kilogramy powinna uwzględniać go w swoim codziennym jadłospisie. Dzięki temu słodzikowi można sobie pozwolić na smakołyki, nawet będąc na diecie.
Zastosowanie aspartamu
Aspartam często jest składnikiem produktów o obniżonej zawartości kalorycznej czyli tzw. „light”, do których należą m.in.:
· napoje gazowane oraz izotoniczne,
· niektóre smakowe alkohole,
· napoje bezalkoholowe np. Karmi,
· woda smakowa,
· gumy do żucia,
· galaretki,
· desery,
· jogurty,
· rozpuszczalna kawa oraz herbata,
· polewy do ciast,
· mrożone desery itp.
[1] Luke Yoquinto, „ The Truth About Aspartame”, www.livescience.com/36257-aspartame-health-effects-artificial-sweetener.html.
Dodaj komentarz lub opinię
Opinie i komentarze (0)
Porady Eksperta
Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta
Najnowsze firmy w bazie
Pro EndoDentica (Łódź) - Łódź
Pro Endodentica – Kompleksowa Opieka Stomatologiczna w Łodzi Pro Endodentica to nowoczesny gabinet...
Centrum Medyczne Sadyba - Warszawa
W Centrum Medycznym Sadyba dostępna jest kompleksowa i specjalistyczna opieka. W placówce można zlecić szereg...
Newsletter
