Bioracef ulotka, dawkowanie, działanie, cena, opinie, apteka, sklep

Dziś jest:Sobota, 26 maja 2018, Imieniny: Eweliny, Filipa

Encyklopedia leków

Bioracef


Opis leku:

Lek należy do antybiotyków z grupy Cefalosporyn i wykazuje działanie bakteriobójcze, podobne do działania Penicylin.

Zastosowanie leku:

Używany jest do zwalczania różnych zakażeń bakteriami wrażliwymi na lek, tzn zakażeń układu oddechowego, moczowego (zapalenia nerek), w zakażeniach ginekologicznych, w zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych, kości, stawów.

Sposób przyjmowania leku:

Lek przyjmuje się doustnie ściśle według zaleceń lekarza - zazwyczaj co 12 godzin. Wielkość dawki zależna jest od schorzenia na jakie cierpisz. Dawka leku jest inna dla dorosłych i dla dzieci. Zapamiętaj dawkę jaką przepisał lekarz Twojemu dziecku. Zawiesinę podaje się podczas posiłku; tabletki - po posiłku.

Poinformuj lekarza:

O tym, że jesteś uczulony na jakikolwiek antybiotyk z grupy Cefalosporyn lub Penicylin. O tym, że chorujesz na choroby nerek. Poinformuj lekarza, jeśli jesteś w ciąży lub przypuszczasz, że możesz być w ciąży, a także gdy karmisz piersią. Poinformuj lekarza o innych lekach stosowanych w danym okresie (zwłaszcza stosowanych w leczeniu dny moczanowej i Aminoglikozydów).

Nie stosuj jednocześnie:

Antybiotyków z grupy aminoglikozydów, np. Gentamycyny, Tobramycyny. Silnych leków moczopędnych, np. Furosemidu.

Niepożądane skutki:

Objawy uboczne występują rzadziej i są łagodniejsze niż po stosowaniu innych Cefalosporyn. Mogą wystąpić nieraz groźne dla życia reakcje alergiczne w postaci wstrząsu anafilaktycznego. Biegunki (niekiedy groźne dla życia). Nudności i wymioty. Uszkodzenie krwi. Zaburzenia czynności nerek i wątroby.

Inne możliwe skutki uboczne:

Grzybicę układu pokarmowego, moczowo-płciowego, skóry (przy długotrwałym stosowaniu).

Postacie występowania leku:

proszek do przygotowania zawiesiny, tabletki powlekane

Nazwa międzynarodowa:

CEFUROXIMI AXETILUM

Inne informacje:

Będąc z wizytą u lekarza, przynieś ze sobą wyniki badań laboratoryjnych, których wykonanie zlecił Ci w czasie leczenia. Na wizytę do lekarza przynieś ze sobą opakowania leków, które stosujesz, a których nazw nie pamiętasz. Nie przerywaj leczenia po 2-3 dniach, nawet jeśli poczujesz się znacznie lepiej. Część bakterii może przeżyć i rozmnożyć się ponownie, powodując nawrót zakażenia.

Cena:

brak informacji





Uwaga! Wszystkie komentarze o kupnie bądź sprzedaży leków będą usuwane.
Zapraszamy www.ogloszenia.ilekarze.pl

Dodaj komentarz lub opinię


Swoje pytanie odnośnie leku możesz zadać również w naszym FORUM w dziale Leki. Farmaceuci i lekarze postarają się rozwiać Twoje wątpliwości. Zapraszamy do rejestracji i użytkowania.





» Dodaj opinię lub komentarz

» Opinie i komentarze (10)

AutorWypowiedź


Gość

2008-11-16 22:53:47

jakie są skutki jeśli lek był podawany w czasie ciąży?


Gość

2008-12-03 12:54:49

W ubiegłym tygodniu z powodu silnego zapalenia krtani lekarz przepisał mi Bioracef, po którym natychmiast wystąpił u mnie wstrząs anafilaktyczny (obrzęk tkanki podskórnej, zatrzymanie oddechu, bardzo silny ból brzucha i spadek ciśnienia do 90/60). Szybka pomoc pogotowia i pobyt w szpitalu na reanimacji spowodowały poprawę stanu zdrowia. W szpitalu podawano mi doksycyklinę, którą nadal przyjmuję w domu, jednak stan zapalny krtani się utrzymuje. Boję sie zażywania następnego antybiotyku. Czy istnieją ośrodki w których mogę wykonać testy alergologiczne na antybiotyki? W przeszłości wystąpiło u mnie uczulenie na ASA (pokrzywka). Zażywałam też leki z grupy cefuroximum - Xorimax, po którym nie było żadnych reakcji alergicznych. Mieszkam w okolicach Krakowa. Proszę o odpowiedź. H.B.


Gość

2009-01-08 22:09:01

Mąż otrzymał ten lek, a jest uczulony na penicyline o czym informował lekarza. Jakie mogą być skutki zażycia antybiotyku?


Gość

2009-01-22 16:27:03

lekarz przepisal mi lek xorimax wczesniej go bralam i mi pomagal. Ale ostatnio po wzieciu jednej tabletki i odcekaniu 5 min dostalam wstrzasu silnego. Zaczelam sie dusic i puchnac lekarz z pogotowia dal mi natychmiast leki i zastrzyki i przeszlo. dlaczego moj organizm nie przyjmuje tego leku skoro wczesniej nic mi po nim nie bylo?


Gość

2009-02-25 08:11:43

czy bioracef obniża działanie leków antykoncepcyjnych?


Gość

2009-04-26 17:30:36

Stwierdzono u mnie gronkowca złocistego w jamie nosowo-gardłowej wrażliwego m.in.na cefuroxim,amoxicilinę,penicilinę oraz klindamycynę.Proszę o podpowiedź w wyborze leku oraz podanie optymalnej długości stosowanej antybiotykoterapii... Dolegliwości nasilają się i są dość uporczywe.Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.


Gość

2009-11-11 14:47:31

Chciałabym jasno i wyraźnie dać do zrozumienia wszystkim poszukującym informacji na temat wpływu Bioracefu na tabletki antykoncepcyjne - jednoczesne ich przyjmowanie NIE WPŁYWA na zmniejszenie skuteczności antykoncepcji hormonalnej. Nie jest prawdą,że wszystkie antybiotyki obniżają skuteczność tabletek - robią to antybiotyki z grupy penicylin, ampicylin i tetracyklin. Bioracef należy do cefalosporyn zatem jest bezpieczny dla pigułek.


Gość

2010-02-10 20:20:17

Proszę napisać jakie moga byc skutki gdy biore Bioracef 250 2xdziennie, a przyjęłam 1 tabl. Furosemidu. Co będzie. Czy mam się obawiać czegoś?


Gość

2012-01-27 15:12:42

Nie polecam!!! Ja jestem uczulona na penicylinę. Lekarz zapewniał mnie,że ten lek nie ma nic wspólnego z penicyliną i zapisał mi go. Okazuje się jednak, że jest krewniakiem penicyliny.Po skończonej kuracji tym antybiotykiem z dnia na dzień czułam się coraz gorzej...nudności, uczucie jakby człowiek się zatruł.Po tygodniu wystąpiła gorączka 38,8 a następnego dnia biegunka w coraz to rzadszej konsystencji nawet z drobinkami krwi oraz kujące bóle brzucha (okolice jelit i żołądka). Niestety skończyło się to tym, że objawy były tak męczące i nie do zniesienia, że nie obyło się bez wezwania pogotowia i 5-dniowego pobytu w szpitalu. Lekarze rozpoznali ostry nieżyt jelitowy - obecność antygenu i toksyn CLOSTRIDIUM DIFFICILE czyli zakażenie tą bakterią po terapii antybiotykowej (Bioracef) Leczenie w szpitalu trwa od 7 - 10 dni ale przy odpowiednich wynikach i stanie zdrowia, dalsze leczenie stosowane jest w domu. Postanowiłam to opisać tutaj, żeby uchronić niektórych przed niepotrzebnymi kłopotami albo i uświadomić, że antybiotyki mogą zrobić dużą krzywdę i to nie tylko ten ale każdy może wywołać taką bakterie. Nie wiem czy u mnie nie przyczyniło się uczulenie na penicylinę , które wywołało szybciej działania niepożądane. Słyszałam nawet opinie, że jest to błąd w sztuce zapisując ten lek osobą uczulonym. Życzę wszystkim zdrowia! Pozdrawiam!


Gość

2012-02-14 08:31:47

WITAM Brałam bioracef przez 7 dni- przy anginie okazało się po skończonym antybiotyku, że wcale nie pomógł a więcej zaszkodził!Mam obrzęki stawów ( kostki prawej w nodze i łokcia lewego w stawie łokciowym), wysypkę na wewnętrznej stronie dłoni biegam od tygodnia do lekarzy ( reumatolog, dermatolog, urolog, nefrolog)- wszycsy są zgodni zatrucie organizmu tym antybiotykiem.Wykonałam masę badań w laboratorium (ASO, FX, mocz, ob, morfologia, ANA, kwas moczowy,crp) wszystko oki, a mimo to wciąż utrzymuje się w organizmie stan zapalny. Teraz dostaje Amoksiklav QT - jest poprawa ale bardzo powolna. Teraz wiem, że przed kolejnym badaniem będę zawsze robiła antybiogram- tylko szkoda że nie jest om refundowany. Pozdrawiam

Portal iLekarze.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.
Powyższe komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu.

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta


: Oferuję leki przeciwpasożytnicze na tasiemce, przywry, motylice, glisty.

- Prazykwantel Praziquantel Zentozide Opticide Distoside Cesol Wormicide 600mg od 2.5 zł/tabletka

- Yomesan Niklozamid Niclosamide Devermin Radeverm Teniarene Trédémine 500mg od 2 zł/tabletka

Leki są w oryginalnym opakowaniu, sprzedaję połowę czyli 50 tabletek, po odsypaniu reszty dla siebie.

Termin ważności do 2 lat.

Doliczam 20 zł za lotniczą wysyłkę rejestrowaną z Tajlandii lub w przypadku wysyłki z Polski 20 zł za pobraniową.

Oczywiście, mogę też wysłać nierozpieczętowane opakowanie 100 tabletek czy dowolnie mniejszą ilość, cena zależy od ilości.

Jan Krongboon

massagewarsaw@gmail.com
www.facebook.com/kurs.tajski
: świńska tarczyca suplement diety Thyroid TR Thiroyd NDT tajski

Naturalne rozwiązanie dla syntetycznych hormonów tarczycy. Potoczna "świnka" jest zdrowa, skuteczna i tania.

Mam sprowadzany z Tajlandii suplement diety Thiroyd 1000 tabletek po 60 mg. Sprzedaję po 180zł + 20 zł przesyłka pobraniowa.

Również mam suplement Thyroid TR (bez laktozy i glutenu), 1000 tabletek po 60 mg, za 250 zł, włącza to koszt wysyłki rejestrowanej z Tajlandii. Mogę też go wysłać z Polski, ale za 350 zł.

Proszę przekaż znajomym.

dziekuję z góry

Jan Krongboon
massagewarsaw@gmail.com
https://www.facebook.com/kurs.tajski
www.massagethai.info

I am sending from Thailand boxes 1000 tablets 60mg, includes registered airmail to any country:

Thiroyd $60

Thyroid TR $80 (no lactose or gluten)

Payment by paypal or transfer Barclays Bank in the UK.

Post takes 10-14 days.
Matjakowski: Jak najszybciej do ginekologa, przypuszczam że będziesz stosować tabletki antykoncepcyjne
Joseph: do stosunku mozna stosować maść Elocom?
fanatyk110: czy jak biore Augmetin atybiotyk to jak wypije alkohol to coś mi się stanie ?
fanatyk110: czy jak biore Augmetin atybiotyk to jak wypije alkohol to coś mi się stanie ?


Szukaj w serwisie:

Twoja wyszukiwarka

W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2018

Content