Astma aspirynowa, polipy w nosie, przewlekłe zapalanie zatok - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Niedziela, 27 listopada 2022, Imieniny: Waleriana, Wergiliusza
Porady Eksperta

Astma aspirynowa, polipy w nosie, przewlekłe zapalanie zatok

Dobry wieczór Panie Doktorze.

Od 5 ciu lat zmagam się z ciągłym problemem z zatokami.
Około 6 lat temu wykryto u mnie uczulenie na aspirynę.
Od tego czasu mam ciągłe zapalne w zatokach.
Zimą 2008 roku przeszłam punkcję zatok, która niestety nie pomogła.
W zatokach rozwijał się stan zapalny i 3 miesiące później zostałam poddana operacji zatok metodą Caldwell Luca. W tym samym czasie zaczęłam mieć również problemy z oskrzelami, ostatecznie rozwinęła się u mnie astma.
Mimo tego że, po operacji zażywałam sterydy wziewne oraz donosowe + lekarstwa przeciwalergiczne, to zimą 2010 pojawiły się u mnie polipy w nosie.
W styczniu 2011 roku poddałam się zabiegowi polipektomi. Niestety około miesiąc po tej operacji polipy znowu się pojawiły.
Od tego czasu ciągle zażywam lekarstwa, ale niestety polipy znowu się mocno rozrosły.

Czy uważa Pan, że powinnam poddać się kolejnej polipektomi i czy ta operacja ma w ogóle sens (skoro miesiąc po poprzedniej operacji polipy odrosły)?
Wykonywałam ostatnio tomografie zatok i opis brzmi następująco:
W prawej zatoce szczękowej zgrubienie śluzówki o grubości 12mm. Polipowate zgrubienie śluzówki od strony ściany przyśrodkowej oraz przedniej w lewej zatoce szczękowej o grubości około 14mm z destrukcją kostną przyśrodkowej ściany lewej zatoki szczękowej. Pogrubienie śluzówki widoczne jest też w zatoce klinowej o grubości około 10mm oraz w obrębie komórkę kompleksu sitowia z ich częściową bez powietrznością. Esowate skrzywienie przegrody nosowej. Pogrubiałe małżowiny nosowe dolne. Obustronne upośledzenie drożności kompleksów ujściowo- przewodowych.

Obecnie dolegliwości mocno się zaostrzyła. W ciągu 2 miesięcy trzykrotnie miałam ostre zapalanie zatok i mimo antybiotykoterapii nie odczuwam poprawy.

Planuję rozpocząć odczulanie na aspirynę w Klinice w Krakowie pod nadzorem Pani Profesor Niżankowskiej.
Czy uważa Pan, że przed poddaniem się odczulaniu na aspirynę powinnam najpierw usunąć polipy?

Dziękuję z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru

Odpowiedź Eksperta:

Dr n. med. Zbigniew Świerczyński

Laryngolog, otorynolaryngolog

Ma Pani zespół chorobowy: PRZEWLEKŁE ZAPALENIE PRZEROSTOWO-POLIPOWATE BŁONY ŚLUZOWEJ NOSA I ZATOK Z UCZULENIEM NA ASPIRYNĘ I NIESTERYDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE. ASTMA OSKRZELOWA ASPIRYNOWA.
Wykonane zabiegi : operacja Caldwela-Luca lub polipektomia nie wyleczą polipów nosa i zatok. WSKAZANA JEST JEDYNIE RADYKALNA WEWNATRZNOSOWA OPERACJA ZATOK, która może być wykonana w wysokiej klasy ośrodkach laryngologicznych. Polecam 2 miejsca : Klinika Laryngologiczna Uniw. Med. w Krakowie [ Prof. Paweł Stręk], Szpital Chirurgii Małoinwazyjnej i Rekonstrukcyjnej w Bielsku-Białej [tel. 33 816 33 00]. Tomografia wyraźnie na to wskazuje.
Operacja zatok nie leczy stanu zapalnego tylko daje warunki do leczenia lekami.
Bardzo dobrym pomysłem jest leczenie u Pani Profesor Ewy Niżankowskiej. Jest ona ekspertem światowej sławy w zakresie astmy aspirynowej. Od lat współpracuje z Panią Profesor i operowałem wielu jej pacjentów. Jest Pani młoda kobietą i kwalifikuje się do odczulania na aspirynę. Operacja zatok powinnna być przeprowadzona przed rozpoczęciem odczulania. Chciałbym Pani pomóc; Szerzej wyjaśnię jeżeli Pani zadzwoni na tel. kom. 503 38 74 73. dr med. Zbigniew Świerczyński specj. laryngolog i chirurg laryngologiczny.

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

OSZUST MALUTA ZABIJA WILHELMA.RATUNKU POMOCY = 516 809 201

MALUTA WILHELMA ZABIŁA I ARTYKUŁ 35 USTAWY 18.V.21...

Zamordowany Wilhelm PRZEZ Zabójcę Maluta | 2022-11-26 13:22