Guz na przedramieniu - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Środa, 13 listopada 2019, Imieniny: Stanisława, Mikołaja
Porady Eksperta

Guz na przedramieniu

Witam.
Ponad 2 tygodnie temu nagle na przedramieniu mojej ręki pojawił się duży guz wielkości orzecha włoskiego. Był bardzo bolesny a przy dotyku wyczuwałam pod skórą porowatość oraz wystające ostre czubki. Całość pokryta była bardzo rozległym krwiakiem, który następnie powiększył się jeszcze bardziej. Od guza wyraźnie wyczuwałam nabrzmiałą żyłę od guza w kierunku dłoni. Zaznaczam, że uraz pojawił się nagle nie poprzedzony opuchlizną czy zaczerwieniem jak by to miało miejsce w przypadku urazu mechanicznego.
Obecnie zasinienie nieco zmniejszyło się a pod skórą pozostał jeszcze bolesny guzek ale dużo mniejszy i nieco nabrzmiała żyła. Jednocześnie informuję, że w okresie kiedy nastąpił "zator tak mysle" byłam na Clexsane 1,2 poprzednio na Warfinie 7,5 mg. Na lekach przeciwzakrzepowych jestem z powodu objawów neurologicznych /TIA - dezorientacja oraz powtarzających się incydentów zaburzenia widzenia w jednym oku/ spowodowanych prawdopodobnie zatorowością sercopochodną. Choruję na napadowe migotanie przedsionków. Jestem po zabiegu ablacji ale przed następną.. Proszę mi powiedzieć co mogło być przyczyną takiego urazu. Czy uraz mógł mieć takie same podłoże jak objawy neurologiczne w mózgu?

Odpowiedź Eksperta:

Dr n. med. Sławomir Graff

Neurolog

Sz.P. Anno,

O urazie mówimy jako o konsekwencji wypadku, np. uderzenia, nagłego ucisku. Tak mogło być i w Pani przypadku, kiedy to będąc pod wpływem leków przeciwkrzepliwych istnieje zwiększone ryzyko krwawienia i najpradopodobniej wytworzył się krwiak.
Pani objawy mózgowe były skutkiem zatorowości powodującej niedokrwienie, a nie konsekwencją jakiegokolwiek urazu. Leki, które Pani
stosuje, jeżeli uległyby przedawkowaniu mogą spowodować krwawienie, nawet bez urazu, w jakimkolwiek miejscu ciała, dlatego ich dawkowanie należy konsultować stale z lekarzem. Dawka Warfinu 7.5 mg jest wysoka i wymaga częstej kontroli krzepliwości krwi INR, które powinno mieścić się w przedziale 2 - 3. Gdy ustali się taki poziom INR przy określonej dawce Warfinu, to można oceniać krzepliwość 1 x/ 4 tygodnie, lecz nie rzadziej. W przeciwnym wypadku jest się osobą zagrożoną krwotokiem ( nawet mózgowym, a
nie tylko podskórnym jak w obecnym przypadku ) z powodu przedawkowania leków przeciwkrzepliwych. Krwiak na przedramieniu powinien się do 2 tygodni samoistnie wchłonąć.


Serdecznie pozdrawiam,
dr n. med. Sławomir A.P. Graff
specjalista neurolog
www.neurolog.bielsko.pl

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Dziwna plamka na twarzy

Ok tydz temu wyskoczył mi taki czerwony bąbel pod okiem. Mysłałam, że to...

RickMorty1 | 2019-11-11 19:45

suchy kaszel u dziecka

co dajecie swoim dzieciom na suchy kaszel? Próbowałam róznych syropów ale...

cuksi | 2019-11-05 09:16

Wagi medyczne najlepsze w Polsce ?

Firma SECA produkuje te wagi w EUROPIE (Niemcy). To są najlepsze wagi na...

fukij | 2019-11-05 02:59

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2019

Content