Porażenie u bliźniaczek - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Czwartek, 14 listopada 2019, Imieniny: Serafina, Wawrzyńca
Porady Eksperta

Porażenie u bliźniaczek

Pytanie dotyczy: porażenie


Witam! Mam blizniaczki urodzone z wczesnej ciazy 28tydz,wazyly po kilogramie teraz maja 6 m-c i nadrabiaja bardzo szybko i wagowo i ruchowo,maja sie dobrze ale... neurolog prowadzacy stwierdzil u nich porazenie dzieciece hmm na podstawie ich zachowania, bo z usg przezciemiaczkowego nic nie wyszlo,po wyjsciu ze szpitala tj- mialy wtedy 1,5 miesiaca,mialy robione 4 razy usg nic nie wyszlo, dziewczynki maja napiecie miesniowe i kręcz szyi poza tym sa bardzo pogodnymi i bardzo ruchliwymi dziecmi stad moje pytanie na jakiej podstawie stwierdził u nich porazenie mozgowe !! Prosze mi pomoc bo mi juz rece opadaja dziekuje za odpowiedz z powazaniem Aleksandra

Odpowiedź Eksperta:

Dr n. med. Sławomir Graff

Neurolog

Sz.P. Aleksandro,

Niestety tak wczesny poród ciąży mnogiej bardzo często powoduje u dzieci np. mózgowe porażenie dziecięce. Rozpoznanie takie może postawić neurolog dziecięcy w oparciu m.in. o badanie odruchów typowych dla określonego wieku oraz oceny wskaźników rozwoju układu nerwowego zgodnych z kalendarzem rozwojowym. Stwierdzenie kręczu szyi wskazuje na zaburzenia funkcji układu pozapiramidowego i jest zaburzeniem ruchowym wymagającym leczenia farmakologicznego, rehabilitacyjnego, a niekiedy - neurochirurgicznego. Wspomniane przez Panią napięcie mięśniowe, o ile jest obniżone lub nadmierne jest przejawem choroby układu nerwowego. Zarówno kręcz szyi jak i zaburzenia napięcia mięśniowego mogą stanowić elementy rozpoznania postawionego przez neurologa. Badanie USG przezciemiączkowe ma jedynie charakter orientacyjny i jest stosunkowo mało miarodajne. Gdyby nawet badania neuroobrazowe jak TK lub MR głowy wypadły prawidłowo, to decydującym w diagnostyce neurologicznej jest badanie bezpośrednio wykonywane przez neurologa ( w tym przypadku koniecznie - dziecięcego ). Mimo to los zdrowotny bliźniaczek nie musi być źle przesadzony. Są możliwości leczenia. Gorsze rokowanie byłoby gdyby ciąża była wynikiem manipulacji biotechnologicznej in vitro.

Pozdrawiam serdecznie,
dr n.med. Sławomir A.P. Graff
specjalista neurolog
www.neurolog.bielsko.pl

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Opuchlizna okolic zatok po wyrwaniu zęba

Wiele tam temu (miałem wtedy 18 lat) wyrwałem ząb. Po powrocie od dentysty...

Wirrek | 2019-11-13 09:43

Dziwna plamka na twarzy

Ok tydz temu wyskoczył mi taki czerwony bąbel pod okiem. Mysłałam, że to...

RickMorty1 | 2019-11-11 19:45

suchy kaszel u dziecka

co dajecie swoim dzieciom na suchy kaszel? Próbowałam róznych syropów ale...

cuksi | 2019-11-05 09:16

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2019

Content