Złamanie kości promieniowej z przesunięciem w miejscu typowym, a zespół cieśni kanału nadgarstka - brak czucia w palcach - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Poniedziałek, 25 marca 2019, Imieniny: Marii, Marioli
Porady Eksperta

Złamanie kości promieniowej z przesunięciem w miejscu typowym, a zespół cieśni kanału nadgarstka - brak czucia w palcach

Pytanie dotyczy: zespół cieśni kanału nadgarstka


Panie doktorze uprzejmie proszę o poradę,

mam 23 lata i 4 dni temu złamałem rękę.
Opis lekarski najnowszego zdjęcia RTG (2 dni po nastawieniu, po ściągnięciu pierwszej szyny gipsowej) jest taki:
"Widoczne jest złamanie nasady dalszej kości promieniowej oraz odłamanie wyrostka rylcowatego kości łokciowej z niewielkim podwichnięciem kości łokciowej w stronę grzbietową. Innych zmian nie stwierdza się". Zdjęcia do tego opisu niestety nie załączę bo zostało wykonane metodą tradycyjną i nie mam go w wersji elektronicznej.

Zamieszczam natomiast zdjęcia przed nastawieniem i po nastawieniu (po założeniu pierwszej szyny gipsowe "od góry") wykonane 4 dni temu na izbie przyjęć

http://desmond.imageshack.us/Himg254/scaled.php?server=254&filename=30086101.jpg&res=landing

http://desmond.imageshack.us/Himg11/scaled.php?server=11&filename=38555701.jpg&res=landing

Lekarz prowadzący u którego byłem 2 dni temu na kontroli, zdjął pierwszą szynę wykonał zdjęcie RTG (opis którego zamieściłem powyżej) i założył kolejną szynę gipsową również od góry. Uznał, że mój przypadek nie będzie leczony operacyjnie.

Zarówno na izbie przyjęć jak i u lek. prowadzącego moje leczenie, zgłaszałem drętwienie/mrowienie/puchnięcie/pulsowanie i brak czucia w palcach - początkowo diagnozowaliśmy przyczynę w zbyt ciasnym opatrunku, który był kilka razy poluzowany z powodu tych przypuszczeń. Jak się okazało po zdjęciu szyny 2 dni temu to nie była przyczyna bo mimo braku szyny czucie nie powróciło. Zgłaszałem to lekarzowi prowadzącemu a ten po założeniu kolejnej szyny zaproponował kontrolę za tydzień i powiedział że jeśli sytuacja z czuciem się nie zmieni to wtedy wypisze skierowanie do neurologa.

Nie czuję
-kciuka -od połowy palca aż do opuszka po stronie paznokcia (choć mam wrażenie że kilka dni temu było gorzej z kciukiem) i w całości po wewnętrznej stronie.
-palca wskazującego i środkowego w całości po wew. Stronie i w 75% po stronie paznokcia.
Najgorsze uczucie występuje tam gdzie są opuszki palców.

Palce są ciepłe, jeszcze lekko opuchnięte (3-4 dni temu były bardziej).
Mogę nimi lekko poruszać (nasila się mrowienie podczas ruchu nawet w obrębie całej dłoni) ale przy próbie wykonania większego ruchu odczuwam silny ból w rejonie nadgarstka (bardziej po stronie tętniczej ręki).

W domu przeczytałem w internecie, że prawdopodobnie jest to zespół kanału nadgarstka.

Cytuję:
"Przyczyny ciasnoty kanału nadgarstka:
• złamanie dalszej nasady kości promieniowej
• złamanie kości nadgarstka
(…).
Objawy:
Najczęstszymi objawami są nocne oraz spoczynkowe bóle, mrowienia, parestezje nadgarstka i palców od I do połowy IV. Długotrwale trwająca choroba prowadzi do osłabienia funkcji ręki i osłabienia czucia skórnego w zakresie unerwienia.)".
Wyczytałem też gdzieś, że postać ostra prowadzi do trwałych uszkodzeń jeśli nie jest natychmiast leczona.
Cytat z wikipedii:
"Uszkodzenie określa się w skali od 1 do 6, gdzie 1 to bardzo lekkie uszkodzenie, powodujące delikatne drętwienie opuszek I, II, III palca, a 6 to ciężkie uszkodzenie nerwów, kwalifikujące się jedynie do operacji. Najważniejszym sposobem na leczenie jest nieużywanie chorej ręki. Przy lekkim uszkodzeniu nerw regeneruje się po około 3-4 miesiącach."
Co robić w moim przypadku? Czy jest szansa na to że to minie z upływem gojenia ręki? A jeśli nie ma takiej szansy - to co powinienem zrobić - czekać na tą kolejną wizytę w przyszłym tygodniu (czy jest to bezpieczne?).

Uprzejmie proszę o opinię lekarską,

Odpowiedź Eksperta:

Dr n. med. Sławomir Graff

Neurolog

Sz. P. Wolf,

Zarówno złamanie jakiego Pan doznał, jak i pourazowy zespół cieśni nadgarstka, który powstał jako powikłanie po złamaniu należą do kompetencji postępowania specjalisty chirurga-traumatologa-ortopedy. Rola neurologa w zaistniałym u Pana powikłaniu sprowadza się do oceny badania neuroelektrofizjologicznego EMG, które należy przeprowadzić celem oceny szybkości przewodnictwa czuciowego i ruchowego w nerwie pośrodkowym, który uległ podrażnieniu. Potrzebna jest ocena ilościowa upośledzenia funkcji tego nerwu przed koniecznym pilnym leczeniem operacyjnym nadgarstka. Po badaniu EMG z opisem sugerowałbym zgłoszenie się do leczenia u specjalisty chirurga-traumatologa-ortopedy, który zdecyduje się na natychmiastowe leczenie operacyjne ( m.in. aby ocalić nerw pośrodkowy, który w miarę zwłoki mógłby ulec trwałemu uszkodzeniu ).

Pozdrawiam serdecznie,

dr n.med. Sławomir A.P. Graff

specjalista neurolog

www.neurolog.bielsko.pl

Podoba Ci się ta porada?

Podyskuyuj o tym przypadku

Najnowsze wątki na forum

Odczynowe węzły chłonne

Witam, od trzech miesięcy mam powiększone węzły chłonne na szyi. lekarz...

dh93 | 2019-03-25 17:45

czerniak

witam , pytanie wiąże się ze swędzenia pieczeniem plamy na plecach ,...

rafal171 | 2019-03-19 09:50

Rozstępy - co poradzić

Od jakiegoś czasu zauważyłem że mam rozstępy w okolicach pach. Z tego co...

Nerkos | 2019-03-13 19:50

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2019

Content