Witaj na - forum medyczne portalu iLekarze.pl.
Możesz tu poszukać porady lekarza, m.in. laryngologa, ginegkologa, stomatologa, neurologa, bądź innego specjalisty, porozmawiać o chorobach, lekach, zdrowiu, znaleźdź odpowiednią dietę. Zapraszamy do dyskusji na tematy zdrowia i urody na forum medycznym iLekarze.pl.
Psychiatra forum
Znajdujesz się w: iLekarze.pl » Forum » Lekarze i specjaliści » Psychiatra » problemy z gardłem Forum
» Odpowiedz
Lekarze i specjaliści » Psychiatra (599)
Witaj na forum psychiatrycznym!
Na niniejszym forum odnajdziesz informacje i porady forumowiczów na tematy psychiatryczne. Informacje, które obejmują m.in. zaburzenia psychiczne, depresje, nerwice, niemoc seksualną, priapizm, manie, psychoze, somnambulizm, lunatykowanie itp. - zadawaj pytania, szukaj odpowiedzi psychiatry! Zapraszamy do korzystania z forum!
Na niniejszym forum odnajdziesz informacje i porady forumowiczów na tematy psychiatryczne. Informacje, które obejmują m.in. zaburzenia psychiczne, depresje, nerwice, niemoc seksualną, priapizm, manie, psychoze, somnambulizm, lunatykowanie itp. - zadawaj pytania, szukaj odpowiedzi psychiatry! Zapraszamy do korzystania z forum!
Autor
Wypowiedź
przemekwojt (2)
2024-05-12 16:19
problemy z gardłem
Witam, od 3 lat zmagam się ze zdiagnozowaną nerwicą lekową. Leki które brałem to Pragiola 75mg wieczorem i symfaxin 75mg rano po jednej tabletce. Pracowałem przez ten czas w call center gdzie bardzo dużo się mówi. Podczas tej pracy bardzo wysychało mi w gardle i przez to miałem lekko zdarte gardło, ale rozumiałem że jest to jeden ze skutków ubocznych tych leków. Stosując różnego rodzaju płukanki, tabletki do ssania czy aerozole do gardła dało się żyć z tą przypadłością. W Listopadzie 2023 po konsultacji z lekarzem odstawiłem całkowicie leki. Przez okres miesiąca zmagałem się z skutkami odstawianymi. Po nowym roku uczucie zdartego gardła nasilało się z każdym dniem. Przez okres 2 miesięcy ograniczyłem prace do pół etatu by trochę mniej rozmawiać i dodatkowo chodziłem do laryngologów i foniatrów prosząc o pomoc. Diagnoza którą usłyszałem to nieżyt gardła, poradzono mi stosować aerozole do gardła, nawilżać je i robić inhalacje z kwasem hialuronowym. Dodatkowo prosili bym stosował różne ćwiczenia oddechowe by pozbyć się przypadłości. Dodatkowo jeden z lekarzy dał diagnozę że jest to pewnie problem nerwicy i polecił wizytę u psychiatry. Psychiatra był zaskoczony objawami i zaproponował powrót do leku symfaxin 1 raz dziennie dawka 37,5mg. Wszystkie te działania nie przyniosły efektu i byłem zmuszony odejść z pracy. Moim zamysłem był odpoczynek i regeneracja gardła, po 3 miesiącach problem nadal się utrzymuje lecz są okresy poprawy. Moim spostrzeżeniem jest to że gdy się stresuje i dużo zamartwiam gardło się zdziera po kilkunastu zdaniach wypowiedzianych nawet przy odpowiednym nawilżeniu. Podejrzewam że jest to problem natury psychicznej bo zawsze gdy się stresowałem lub martwiłem bardzo szybko wysychało mi w gardle. Proszę o pomoc o pomoc i radę.
» Odpowiedz