Czy powinienem się poddac operacji??? - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Środa, 20 października 2021, Imieniny: Ireny, Jana
Porady Eksperta

Czy powinienem się poddac operacji???

Dobry wieczór, chciałbym uzyskać informację czy powinienem się poddać operacji na kolano.

1 operacja 1999r. ROZPOZNANIE: Adhesiones intraarticulares genu sin RTG Kolan wskazuje sklerotyzację podchrzęstną kłykci przyśrodkowych obu piszczeli.

2 operacja2002r. ROZPOZNANIE: Chondromalatio 1` condylorum tibiae sin

3 operacja 2006r. ROZPOZNANIE: Chondromalatio condyli medialis tibiae genu sin

Panie doktorze, cały czas odczuwam bóle kolana, jak i całej piszczeli. Ból jest silny i przy tym jest opuchnięte kolano. 17-10-2013 r. przeprowadzono mi badanie MR. Poniżej przedstawię to badanie napisane na wyniku:

- Róg tylny łąkotki przyśrodkowej o niejednorodnym sygnale, z pasmem podwyższonego sygnału dochodzącym do tylnego brzegu łąkotki
- Róg przedni łąkotki przyśrodkowej prawidłowy
- - Róg przedni łąkotki bocznej prawidłowy
- przyśrodkowa część rogu tylnego łąkotki bocznej nieco przemieszczona w kierunku przyśrodkowym, bez widocznej w badaniu MR zmiany sygnału
- Wiązadło krzyżowe przednie o zachowanej ciągłości
- Wiązki boczne tego wiązadła mają podwyższony sygnał, jak w przypadku śródmiąższowego uszkodzenia
- wiązadło krzyżowe tylne z cechami relaksacji i pasmami podwyższonego sygnału, jak w przypadku śródmiąższowego uszkodzenia bez przerwania ciągłości
- wiązadło poboczne strzałkowe i wiązadło poboczne piszczelowe o zachowanej ciągłości.
- w jamie stawu udowo-piszczelowego nieco zwiększona ilość płynu
- chrząstka kłykcii kości udowej lewej prawidłowa
- chrząstka kłykcia bocznego kości piszczelowej prawidłowa
- chrząstka kłykcia przyśrodkowego kości piszczelowej o zatartych zarysach z drobnymi, linijnymi ogniskami hipointensywnymi, jak w przypadku drobnych uszkodzeń
- Rozcięgno mięśnia czworogłowego uda prawidłowe
- w wiązadle właściwym rzepki widoczne są pasma podwyższonego sygnału głównie od strony przyśrodkowej, jak w przypadku śródmiąższowego uszkodzenia lub zmian bliznowatych
- chrząstka rzepki prawidłowa
- w kostnych strukturach uwidocznionych w badaniu patologicznych sygnałów nie stwierdza sie

WNIOSKI:


- Uszkodzenie III stopnia rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej
- Zniekształcenie z niewielkim przemieszczeniem przyśrodkowego rogu tylnego łąkotki bocznej.
- Uszkodzenie śródmiąższowe wiązek bocznych wiązadła krzyżowego przedniego bez przerwania ciągłości.
- Cechy relaksacji wiązadła krzyżowego tylnego oraz jego śródmiąższowe uszkodzenie (zmiany bliznowate)
- zmiany w chrząstce kłykcia przyśrodkowego lewej kości piszczelowej
- zmiany bliznowate w wiązadle właściwym rzepki


Panie doktorze spotkałem się z dwiema opiniami, jedna z nich zakłada, że powinienem się poddać zabiegowi, natomiast druga że powinienem się nauczyć żyć z takimi bólami.
Chciałbym zasięgnąć opinii specjalisty, czy zabieg jest konieczny, czy jednak muszę się przyzwyczaić do tego bólu???

Proszę o szybką odpowiedz.

Tomasz Pisula

Odpowiedź Eksperta:

lek. med. Eustachiusz Gadula

chirurgia ogólna, rehabilitacja, medycyna naturalna

Witam Panie Tomaszu,
jeśli mimo trzech zabiegów operacyjnych nadal utrzymują się dolegliwości bólowe, trudno liczyć na efekt po czwartej operacji.
Moim zdaniem najwłaściwszym leczeniem w Pana przypadku jest długotrwała, systematyczna rehabilitacja ruchowa według indywidualnie i profesjonalnie opracowanego programu, wspomagana akupunkturą i suplementami leczniczymi. O szczegółach postępowania powinien zadecydować lekarz, doświadczony specjalista rehabilitacji.

Serdecznie pozdrawiam
Eustachiusz Gadula

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

RATUNKU POMOCY = 516 809 201

[B][U][COLOR="Olive"]MALUTA MILCZY ZE ZŁYMI LEKAMI I LEKCEWAŻENIEM PROCEDUR I...

Zamordowany Wilhelm PRZEZ Zabójcę Maluta | 2021-10-20 08:06