Doppler - operacja żylaka czy skleroterapia - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Czwartek, 17 stycznia 2019, Imieniny: Antoniego, Rościsława
Porady Eksperta

Doppler - operacja żylaka czy skleroterapia

Pytanie dotyczy: Doppler, żylaki, skleroterapia, zaburzenia hormonalne, fitoterapia


Witam,
Panie Doktorze, w kwietniu tego roku zrobiłam badanie USG naczyń żylnych kończyn dolnych (załącznik), gdyż zauważyłam na prawej nodze coraz bardziej widoczną żyłę. Moja mama ma bardzo widoczne żylaki - więc domyślam się ze może być to genetyczne. Nie bez znaczenia jest też tryb mojej pracy - siedząca i chodzenie w wysokich obcasach. Wiem, że należy coś z tym zrobić - lekarz robiący USG skierował mnie do szpitala na operacyjne usunięcie żylaka. Nie podał mi żadnych innych sposobów wyleczenia żylaka... Nie przedstawił na czym polega taka operacja... Chciałam się więc od Pana dowiedzieć czy w takim stadium rozwinięcia żylaka - II stopień w skali Hacha - jest inna możliwość niż operacyjna pozbycia się go? Myślałam np. o skleroterapii - lecz nie wiem jak to jest przy niewydolności perforatorów?

Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie
Anna

Odpowiedź Eksperta:

lek. med. Eustachiusz Gadula

chirurgia ogólna, rehabilitacja, medycyna naturalna

Pani Aniu,

z reguły przyczyną żylaków kończyn dolnych poza zaburzeniami hormonalnymi jest niewydolność perforatorów. U wielu pacjentów nawet ze skłonnościami rodzinnymi udaje się skutecznie leczyć żylaki albo przynajmniej zahamować ich rozwój za pomocą metod zachowawczych, takich jak: racjonalizacja żywienia z przewagą diety warzywno-owocowej i ubogo węglowodanowej, systematyczne ćwiczenia mięśni nóg, a najlepiej całego ciała na rowerze plenerowym lub stacjonarnym, na nartach czy wrotkach a także podczas pływania. W przypadkach bardziej zaawansowanych rehabilitację skutecznie wspomaga hormonalna fitoterapia (naturalnymi preparatami (najczęściej z wiesiołkiem), akupunktura, materace gorczycowe czy pijawki. O leczeniu operacyjnym powinno sie myśleć dopiero po wyczerpaniu w/w metod leczenia zachowawczego. Skleroterapia jest metodą mało skuteczna i nie zawsze bezpieczną. Wskazane jest także ograniczenie chodzenia w butach na wysokich obcasach.

W Pani przypadku sprawa skutecznego leczenia zachowawczego nabiera szczególnego znaczenia ze względu na potencjalnie możliwe ciąże.
Serdecznie pozdrawiam

Eustachiusz Gadula

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Mogłabym prosić o wytłumaczenie wyniku badania?

Widzę że większość w normie, z wyjątkiem limfocytów... Jak mam rozumieć...

paulinad20 | 2019-01-16 16:52

Problem z ruszaniem stopy po złamaniu 5tej kości śródstopia

Dzień dobry czy to normalne ze po 5 tygodniach od zlamania 5tej kości...

ce1988 | 2019-01-04 13:26

Próby zajścia w ciążę

Witam Jestem Alicja mam 26lat . Jestem już mama aniołka urodziłam synka...

Starająca się | 2019-01-03 19:22

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2019

Content