Leki przed operacją kregosłupa lędźwiowego - Paracetamol, Tramadol, bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Niedziela, 24 października 2021, Imieniny: Marcina, Rafała
Porady Eksperta

Leki przed operacją kregosłupa lędźwiowego

Pytanie dotyczy: Paracetamol, Tramadol


Dobry wieczor Panie doktorze,jestem 32letnim mezczyzna ktory w latach2002,04,06,przeszedl 3-- operacje kregoslupa ledzwiowego-L-3,4,5,i S-1,obecnie gdy pisze do Pana nie mam przed soba wypisow ze szpitala lecz gdyby potrzeba by bylo jestem w stanie napisac to Panu w kolejnym pytaniu.W lutym br uleglem wypadkowi w pracy(przebywam na terenie Holandii gdzie doszlo do wypadku),po zrobieniu 3-ech MRI lekarze zdecydowali sie na kolejna operacje ktora odbedzie sie 8grudnia br!
W ciagu tych miesiecy dostalem 4-ech "atakow''ktore wygladaly tak-dostalem bardzo silnych drgawek calego ciala,serce uderzalo mi z nie wiarygodna szybkoscia,uderzen na minute nie jestem w stanie podac, cisnienie wzrastalo tak jakby mialo mi rozsadzic tyl glowy,mialem wrazenie tracenia swiadomosci,silne bole calego kregoslupa,zanikala mi mowa-zawsze interweniowala karetka i konczylo sie mym pobytem w szpitalu.
Obecnie zazywam Tramadol 50mg, Diazepam 10mg, Paracetamol 500mg-czy moge te tabletki jesc razem bez problemu i czy w/w dolegliwosci sa spowodowane choroba mego kregoslupa?,lekarze tutaj daja mi 50%szans na powodzenie operacji-moge stracic czucie w palcach prawej stopy lub piecie,lub strace stabilnosc w prawym biodrze i bede sie przewracal gdyz to odcinek ledzwiowy-lecz po ostatnim ataku(nie pracuje)odcinek kregoslupa piersiowego mi napuchl???czy mozliwe jest to gdy mam uszkodzony odcinek ledzwiowy??czym moze byc to spowodowane???Z gory dziekuje za udzielenie odpowiedzi,dobranoc

Odpowiedź Eksperta:

Sławomir

Neurolog

Sz.P. Tomaszu,

O ile bóle są wciąż uciążliwe, także poza " atakami ", to do podanego czasu operacji można stosować te 3 wymienione preparaty, aby się uwolnić od uciążliwych dolegliwości. Dłuższe ich stosowanie nie jest wskazane, gdyż np. od Diazepamu można się po kilku tygodniach uzależnić.

Jeżeli w trakcie wspomnianych "ataków" są problemy z mową, a poza tym jak Pan podaje - napuchł odcinek kręgosłupa piersiowego, to możliwa jest przyczyna tych zaburzeń wymagająca poszerzenia diagnostyki o dodatkowe badania poza MR odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Powinno się to wyjaśnić w czasie pobytu w szpitalu od drugiego tygodnia bm. Wspominał Pan o wzrastającym ciśnieniu krwi, a może ono dotyczyć także płynu mózgowo-rdzeniowego, który w tym przypadku wymagałby badania. O tym zapewne rozstrzygnie się w szpitalu i warto wyrazić zgodę na jego badanie, o ile zostanie zaproponowane przed planowanym zabiegiem operacyjnym.

Serdecznie pozdrawiam,
Dr n. med. Sławomir Graff
specjalista neurolog

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

RATUNKU POMOCY = 516 809 201

[B][U][COLOR="Olive"]MALUTA MILCZY ZE ZŁYMI LEKAMI I LEKCEWAŻENIEM PROCEDUR I...

Zamordowany Wilhelm PRZEZ Zabójcę Maluta | 2021-10-24 08:14