Ostre zaburzenia widzenia - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Środa, 27 października 2021, Imieniny: Iwony, Sabiny
Porady Eksperta

Ostre zaburzenia widzenia

Pytanie dotyczy: zaburzenie widzenia, zawroty głowy, ciśnienie


o czym świadczą powyższe wyniki które były robione na pogotowiu,na które udałam się z powodu ostrych zaburzeń widzenia,zawrotów głowy i ciśnienia.Leczę się u okulisty z poqwodu zaburzeń niedokrwiennych nerwu wzrokowego i drogi wzrokowej lekarz też podejrzewa SM lub Miastenię.Do lekarza mam za 2 miesiące.Klinowaty obszar zmian poniedokrwiennych wymiarów 11x5mm w zakresie prawej półkuli móżdżku. Wyrażna hyperostoza blaszki wewnętrznej kości czołowej oraz w mniejszym stopniuwiększych kości klinowej.Po podaniu kontrastu patologicznego wzmocnienia kontrastowego nie uwidoczniono.Wariant rozwojowy niespojenie tylne C1.Było także robione RMI opis W istocie białej obu półkul głównie w promienistości obu płatów czołowych widocznych jest kilka rozsianych hyperintensywnych w obrazach T2 zależnych i FLAIR nie ulegających wzmocnieniu kontrastowemu średnicy do 5mm,odpowiadających najpewniej zmianom naczyniopochodnym.wcześniej robiłam EMG próba miasteniczna wyszła dodatnia. Badanie przeciwciał ACH

Odpowiedź Eksperta:

Sławomir

Neurolog

Sz.P. E.S.,

O ile leczy się Pani z powodu nadciśnienia tętniczego krwi, to obok stosowania antykoncepcji i palenia tytoniu jest to jeden z czynników ryzyka udaru mózgu, który w formie wieloogniskowej Pani przebyła. Na wskutek udaru wytworzyły się ogniska zawałowe w obrębie drogi wzrokowej, płatach czołowych, a zwłaszcza w móżdżku. Nie ma adiologicznych cech SM. O ile przeciwciała acetylocholinowe wypadły dodatnio to dodatkowo przemawia ten wynik za współistnieniem u Pani miastenii rzekomoporaźnej. Opisane zmiany kostne nie stanowią zagrażającej patologii w przeciwieństwie do miastenii i udaru, które należy pilnie zacząć leczyć pod nadzorem specjalisty neurologa. Leczenie udaru wymaga stosowania jego prewencji wtórnej.
Natomiast leki przeciwmiasteniczne mogą spowodować ustąpienie dolegliwości nią wywołanych.

Pozdrawiam serdecznie,
dr n.med. Sławomir A.P. Graff
specjalista neurolog
www.neurolog.bielsko.pl

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

RATUNKU POMOCY = 516 809 201

[B][U][COLOR="Olive"]MALUTA MILCZY ZE ZŁYMI LEKAMI I LEKCEWAŻENIEM PROCEDUR I...

Zamordowany Wilhelm PRZEZ Zabójcę Maluta | 2021-10-27 10:16