Piski w uszach, zawroty głowy, duszności po udarze mózgu - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Środa, 16 stycznia 2019, Imieniny: Marcelego, Włodzimierza
Porady Eksperta

Piski w uszach, zawroty głowy, duszności po udarze mózgu

Witam Panie Doktorze.
Jestem po udarze niedokrwiennym (listopad 2009). Mam 37 lat. Był to udar kryptogenny. Po wykonaniu echa serca przezprzełykowego okazało się, iż mam PFO. Otwór owalny został zamknięty 2 tygodnie temu. Ciśnienie, tętno i EKG wszystko było i jest w normie, badania krwi również razem z białkiem C i S.
Od początku grudnia 2009 miewam dziwne objawy. Co jakiś czas robi mi się duszno i słabo w klatce piersiowej, następnie od razu czuję takie uderzenie jakiegoś ciepła do głowy. Podczas tych stanów ogólnie robi mi się słabo. Ponadto cały czas czuję pisk w lewym uchu. Kiedy przychodzą te nawroty, pisk często przybiera na sile i przechodzi z lewego ucha do prawego. Dodatkowo czuję wtedy lekkie drętwienie kończyn, raz lewej, raz prawej strony. Gdy te stany występują pogarsza mi się mowa, nie mogę złapać oddechu podczas mówienia pełnego zdania, trudniej mi się wypowiada poszczególne wyrazy.
Dzień wcześniej przed pojawieniem się tych stanów czuję iż one właśnie nadejdą, gdyż już dzień wcześniej pogarsza mi się mowa, zacinam się i czuję jakby płytszy oddech.
Poza tym czuję w głowie jakieś uciski, czuję jakbym miał zatkane uszy. Stany te trwają około 3-4 tygodnie. Później na około 2 tygodnie ustępują.
Wykonałem badania dna oka, jest dobrze. Jestem przed badaniem VNG. Obecnie biorę aspirynę 75mg, plavix przez 3 miesiące po zamknięciu otworu owalnego, neurolog odstawił mi memotropil na rzecz vicebrolu.
Uprzejmie proszę o poradę w miarę możliwości, co te stany mogą oznaczać, czy możliwe jest przeprowadzenie diagnozy tych moich stanów oraz gdzie mógłbym się w Polsce z tym zwrócić.
Z poważaniem
Tomek73

Odpowiedź Eksperta:

Dr n. med. Sławomir Graff

Neurolog

Sz.P. Tomku,

Przebyty przez Pana udar niedokrwienny mózgu był konsekwencją powikłań wrodzonej wady serca, która umożliwiała przedostawanie się materiału zatorowego z krążenia żylnego w całym organiźmie, poprzez aortę do tętnic mózgu. Zwłaszcza krew z dolnej części ciała, mogąca zawierać materiał zatorowy ( skrzeplinę ), choćby z kryptogennych zmian zapalnych jednej z żył
kończyn dolnych, przedostawała się do czasu zabiegu kardiochirurgicznego, zamiast z prawego przedsionka do prawej komory i następnie - tętnicy płucnej, to wpływała bezpośrednio do lewego przedsionka serca i poprzez lewą komorę i aortę, dalej m.in. do tętnic mózgu. Wspomniałem o żyłach kończyn dolnych, ponieważ w nich najczęściej, nieraz z błahych powodów dochodzi do
miejscowych, przejściowych stanów zapalnych ( np. po urazie, jak stłuczenie, ukąszeniu przez owada, długotrwały, wielogodzinny ucisk żył przez wymuszoną i niezmienianą pozycję kończyn dolnych zwłaszcza podczas podróży lub konferencji ) z powstawaniem materiału mikrozatorowego. W fizjologicznych warunkach, gdy w sercu dorosłego człowieka nie ma PFO ( Foramen Ovale
Persistens ) ów drobny materiał zatorowy przedostaje się z serca do płuc. W płucach obecna jest substancja zwana heparyną, która umożliwia rozpuszczanie drobnego materiału mikrozatorowego. O ile jednak taki przygodny materiał mikrozatorowy dostanie się bezpośrednio z serca z pominięciem krwioobiegu płucnego do mózgu, to dochodzi do zawału mózgu, czyli jego udaru niedokrwiennego na wskutek zaczopowania tętnicy w mózgu. Pewna chronologiczna sekwencja dolegliwości, jakie cyklicznie obserwował Pan u siebie od końca ub. roku przemawia za neurologicznym powikłaniem do jakiego doszło po udarze, a związanym z czynnością ucha wewnętrznego i układu przedsionkowego, na którego badanie videoelektronystagmograficzne ( VNG ) Pan oczekuje. Pierwotnie niedokrwienne zmiany w tym obszarze, które co niewykluczone dokonywały się etapowo nawet aż do czasu operacji serca i związane były z osłabieniem przepływu krwi w układzie kręgowo-podstawnym mogły spowodować tzw kindling epileptogenny, co miewa miejsce również po takich rodzajach udarów. Wskazane byłoby uzupełnienie diagnostyki o badanie holterowskie 24-godzinne EEG wykonane w okresie zaburzeń, które Pan cyklicznie odczuwał ( jest duża nadzieja, że teraz już po wyleczeniu wady serca zaburzenia te
zanikną ) oraz o badanie USG tętnic do- i wewnątrzmózgowych metodą Dopplera ( Trans Cranial Doppler ) z opcją wychwytu mikrozatorowości. Badania te pozwoliłyby wykazać, czy nie należy poszerzyć farmakoterapii o preparat przeciwpadaczkowy i ocenić jak wygląda aktualny przepyw krwi w mózgu ( czy nie ma w nim przeszkód i czy nie "sieją" jeszcze drobne skrzepliny z serca
mogące tam jeszcze pozostawać 2 tygodnie po operacji wady przegrody międzyprzedsionkowej ). Niewątpliwie wymaga Pan systematycznej kontroli kardiologicznej i
neurologicznej.


Serdecznie pozdrawiam,
dr n.med. Sławomir A.P. Graff
specjalista neurolog
www.neurolog.bielsko.pl

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Problem z ruszaniem stopy po złamaniu 5tej kości śródstopia

Dzień dobry czy to normalne ze po 5 tygodniach od zlamania 5tej kości...

ce1988 | 2019-01-04 13:26

Próby zajścia w ciążę

Witam Jestem Alicja mam 26lat . Jestem już mama aniołka urodziłam synka...

Starająca się | 2019-01-03 19:22

Okres 3 razy w ciągu miesiąca

Witam. Zawsze mialam regularne miesiaczki co 27-29 dni. Teraz bylo inaczej....

AgaBydgoszcz | 2019-01-02 15:40

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2019

Content