Podejrzenie choroby demielinizacyjnej - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Piątek, 18 stycznia 2019, Imieniny: Piotra, Małgorzaty
Porady Eksperta

Podejrzenie choroby demielinizacyjnej

Dzień dobry.
Mam pytanie na temat choroby SM. W czerwcu 2015r. w pracy poczułem lekkie pstryknięcie w tyle głowy i nagle się źle poczułem,
wrażenie miałem że zaczeło mi szybciej bić serce(jak bym się wystraszył),brałem głębokie oddechy aby nie zemdleć, nogi mi się zrobiły
słabe że miałem problemy wejściem po schodach. Po tym byłem na izbie przyjęć i zostałem skierowany do szpitala.
W chwili przyjęcia miałem z odchyleń w badaniu oczopląs przy patrzeniu w stronę lewą.
W szpitalu miałem zrobione MR-głowy i punkcje kregosłupa-(rodzaj badań Borelioza z Lyme-- surowica krwi i płyn mózgowo -rdzeniowy
oraz prążki oligoklonalne---wyniki ujemne, prawidłowe).
Od czerwca jak trafiłem do szpitala miałem do października mocne zawroty-zaburzenia głowy ze słabszym widzeniem, (na 4miesiace 3 miesiące mi się kręciło,
czasami niemogłem wyjść z domu bo takie zaburzenia miałem w głowie),od połowy Października z tygodnia na tydzień poprawa samopoczucia,lżejsze objawy.
Teraz w grudniu lepiej się czuję,chociaż czuje się osłabiony,otumiały czasami zamroczony a zawroty głowy mam chwilowe ale tylko przy wysiłu albo
nieraz jak sie schyle a nie mam już problemów ze wzrokiem(jak wcześniej przy objawach zaburzenia wrarzenie jak bym miał zeza).


Wyniki moich badań.

Badania MR z czerwca 2015.
..."widoczne są rozsiane ogniska hyperintesywne w obrazach T2 zależnych oraz Flair,
o cechach rozsianych ognisk demielinizacyjnych, obraz sugeruje cechy procesu SM.
Po odaniu środka kontrastowego nie uzyskano cech patalogicznego wzmocnienia
Na podstawie Angio -MR nie stwierdza się objawów maltormacji naczyniowej ani cech niedrożności naczyń tętniczych koła Willisa....

Badania MR z września 2015.
"Badania MR mózgowia wykazały w istocie białej i podkorowej rozsiane(co najmniej 20)hyperintesywne ogniska.
max.wielk 10mm. nie wykazujące restrykcji dyfuzji i wzmocnienia kontrastowego. Większość tych ognisk ułożona jest prostopadle do
do ciała modzelowatego.W strukturach tylnego dołu czaszki zmian ogniskowych nie stwierdza się.
Brak danych dla efektu masy i patalogicznego wzmocnienia kontrastowego.Ciało modzelowate jednorodne.
Sekwencja DWI(dyfuzja)nie wykazuje świerzych ognisk pozawałowych.Sekwencja HEMO(podtność magnetyczna nie wykazuje pokrwotocznych depozytów
hemosyderyny.Uwidocznione odcinki nerwów czaszkowych w sekwencji TRUFI bez uchwytnych zmian morfologicznych.
- nie stwierdza się cech procesu wypierającego,ani obecności aktywnych plag demielinizacyjnych.
Układ komorowy i przestrzenie płynowe zewnętrzne w granicach normy.
Ogniska mogą odpowiadać zmianom demielinizacyjnych(decyduje obraz kliniczny)Aktywnych plag nie stwierdza się".

Inne badania
USG doppler tetnic szyjnych i kręgowych w normie.
Zdjęcie kręgosłupa szyjnego - dyskretne zmiany w zwyrodnieniowe w stawach Luschki,wysokość kręgów i szerokość przestrzeni w normie.
Wit B12 w normie
TSH w normie


Od września stopniowo coraz częściej zaczełem czuć szum-pisk w uszach a teraz słyszę cały czas i od jakiegoś czasu czuje jak bym miał
po prawej stronie nadwyręzoną szyję i lekko mnie pobolewa prawy bark.

1.Czy te zmiany diagnozują napewno chorobę SM. Czy mogą byc inne przyczyny tych zmian?
2.Czy te szumy-piski mogą byc powikłaniami tej choroby,czy to problemy laryngologiczne?
3.Czy uczucie nadwyrężenia prawej części szyi i lekki ból w barku może być z powodu SM?
4.Czy powinienem zrobić jakieś jeszcze badania?
Dziękuję. Pozdrawiam.

Odpowiedź Eksperta:

Dr n. med. Sławomir Graff

Neurolog

Sz.P. Pawle,

Opisane zmiany demielinizacyjne mózgu, przy długotrwałym i rzutowym utrzymywania się zawrotów głowy, z dużym prawdopodobieństwem przemawiają za SM. W celu uściślenia diagnostyki wykluczającej ewentualną neuroboreliozę, warto zaznaczyć iż celowe jest ponowne oznaczenie przeciwciał p/boreliozie IgM z krwi metodą ELISA i Westernblott, aby wykluczyć to schorzenie, które może dawać identyczny jak SM obraz w MR głowy. Warto wykonać także badanie wzrokowych potencjałów wywołanych VEP. Nieprawidłowy wynik tego badania przemawiałby dodatkowo za obecnością SM. Szumy – piski uszne mogą być skutkiem zmian demielinizacyjnych, jednakże przy cechach przeciążenia szyjnego odcinka kręgosłupa ( na co wskazuje opis ), mogło dojść do ucisku na tętnice kręgowe i z tego powodu niedokrwienia ucha wewnętrznego. Z tego tytułu dobrze byłoby wykonać badanie USG tętnic szyi i głowy metodą Dopplera. Wynik nieprawidłowy wskazywałby na celowość dodatkowego leczenia – naczyniowego, z powodu szumów usznych.

O ile neuroborelioza nie potwierdziłaby się, należałoby pilnie podjąć w klinice neurologii dostępne leczenie immunomodulacyjne SM.

Pozdrawiam serdecznie,
dr n.med. Sławomir A.P. Graff
specjalista neurolog
www.neurolog.bielsko.pl

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Mogłabym prosić o wytłumaczenie wyniku badania?

Widzę że większość w normie, z wyjątkiem limfocytów... Jak mam rozumieć...

paulinad20 | 2019-01-16 16:52

Problem z ruszaniem stopy po złamaniu 5tej kości śródstopia

Dzień dobry czy to normalne ze po 5 tygodniach od zlamania 5tej kości...

ce1988 | 2019-01-04 13:26

Próby zajścia w ciążę

Witam Jestem Alicja mam 26lat . Jestem już mama aniołka urodziłam synka...

Starająca się | 2019-01-03 19:22

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2019

Content