Podwichnięcie stawu śródręczno-paliczkowego kciuka lewej ręki - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Wtorek, 25 lutego 2020, Imieniny: Cezarego, Wiktora
Porady Eksperta

Podwichnięcie stawu śródręczno-paliczkowego kciuka lewej ręki

Pytanie dotyczy: podwichnięcie stawu, kciuk


05.06.2012 moja 24-letnia córka upadła i doznała urazu lewego kciuka - obrzęk, zasinienie. 07.06.2012 - wizyta na izbie przyjęć w szpitalu u lekarza ortopedy - zdjęcie RTG wykazało podwichnięcie stawu śróręcznopaliczkowego lewego kciuka. lekarz stwierdził, że konieczna jest operacja, sugerował pozostanie w szpitalu. Ze względu na ważny egzamin nie wyraziła zgody na operację w danym dniu, otrzymała skierowanie do szpitala - ma się zgłosić po egzaminie.
Lewy kciuk jest niestabilny- w dniu 07.06 wygiąl się w odwrotną stronę. W związku z tym do czasu poddania się sugerowanej operacji został nałożony gips usztywniający do połowy przedramienia.
Pytałyśmy lekarza na czym polega operacja i jaki rodzaj znieczulenia może być zastosowany ale nia optrzymałyśmy odpowiedzi, prawdopodobnie o rodzaju znieczulenia zdecyduje anastazjolog.
Moje pytanie: Czy badanie RTG jest wystarczające do podjęcia decyzji o operacji, czy operacja w takim przypadku jest konieczna i jakie znieczulenie moze być zastosowane?

Odpowiedź Eksperta:

Paweł Nowicki

specjalista chirurgii ręki

Witam, przy ocenie uszkodzen i niestabilnosci stawu srodreczno-palcowego kciuka dodatkowo zlecam badanie usg, które znakomicie pokazuje sposób w jaki zostały uszkodzone więzadła i czy bedziemy mogli dokonac prostego zeszycia czy tez konieczne bedzie przyczepienie wiezadla do kosci przy pomocy minikotwiczki. W najnowszej literaturze z tej dziedziny zaleca sie aktualnie oprocz operacji leczenie nieoperacyjne ale tylko wtedy gdy chirurg ( na podstawie np. opinii z usg ) jest pewien, ze wiezadla nie podwinely sie i ze nie ma innych uszkodzen. Przy watpliwosciach - lepiej zoperowac. Rutynowe znieczulenie w mojej praktyce obejmuje cala reke, przy zgodzie anestezjologa pacjent moze niekiedy skorzystac z narkozy.

Pzdr
Pawel Nowicki

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Wynik tpo oraz tg czy warto zrobić TSH?

Witam, od od około 2 lat ( po porodzie )źle się czuje. Ciągle bóle...

Koko87 | 2020-02-24 19:12

Czerniak podpaznokciowy?

Mam pytanie odnośnie domniemanego czerniaka mojej mamy. Ma ona 57 lat (w...

Magda00 | 2020-02-24 09:32

Masturbacja

Czy masturbacja w jakimś stopniu negatywnie wpływa na elastyczność skóry?...

AleksandraMałpka | 2020-02-23 11:43

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



Najnowsze komentarze

W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2020

Content