Ponowne zapalenie pozagałkowe nerwu wzrokowego - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Czwartek, 21 listopada 2019, Imieniny: Janusza, Konrada
Porady Eksperta

Ponowne zapalenie pozagałkowe nerwu wzrokowego

Dzień Dobry, Panie Doktorze bardzo proszę o opinię nt. mojego stanu zdrowia i wskazówki do dalszego leczenia.
W 03.2003 przeszłam pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego oka prawego; byłam hospitalizowana, zastosowano Solumedrol i biofuroxym, miejscowo Tropicamid. W karcie wypisowej mam zapis o przeprowadzonych badaniach i konsultacjach, ktorych wyniki oznaczono jako bz, a były to konsultacje: neurologiczna, ORL, USG zatok, tomografia komp, ginekologiczna, internistyczna.
Następnie w maju 2003 przeprowadzono rezonans magnetyczny:
"badanie wykonano aparatem opart 0,35 T toshiba w sekwencji IR T1, FSET2 I FLAIR w plaszczyznach poprzecznych oraz IR T1 w plaszczyznach strzałkowych. grubość warstw 5mm.
opinia: w sąsiedztwie rogu czołowego komory bocznej prawej ognisko demielinizacyjne śr. ok 6mm.
Poza tym intensywność sygnałów z istoty białej i szarej obu półkul mózgowych prawidłowa. Układ komorowy nadnamiotowy symetryczny, nieposzerzony, ieprzemieszczony. Wodociąg mózgu i komora IV prawidłowe. Struktury tylnojamowe bez patologicznych sygnalów. Migdałki móżdżku poniżej linii otworu potylicznego wielkiego ok.2mm w granicach normy. Brzeżny obrzęk błony śluzowej w prawej zatoce szczękowej."
Później systematycznie co pół roku jeździłam na wizyty kontrolne do neurologa.
W 05.2005 przebywałam w szpitalu na oddziale neurologicznym. Opis z karty wypisowej: "pacjentka przyjęta do diagnostyki drętwienia prawej strony ciała. W wywiadzie- przebyte zapalenie pozagalkowe prawego n. wzrokowego. W badaniu neurologicznym przy przyjęciu stwierdzono: kontakt logiczny pełny, bez cech ogniskowego uszkodzenia CUN, objawy oponowe ujemne, bez zaburzen równowagi. Wykonano badania dgn- w tym badanie płynu mózgowo-rdzeniowego z oznaczeniem poziomu IgG oraz badanie MRI głowy - wyniki badan prawidłowe. W stanie ogólnym dobrym pacjentka wypisana do domu."
W opisie tomografii komputerowej z 05.2005 "badanie wykonano w sekwencjach echa spinowego i w sekwencji FLAIR w płaszczyznach strzalkowych i poprzecznych przed i po wzmocnieniu kontrastowym. intensywność sygnału w obrębie substancji bialej i szarej mozgowia prawidlowa. Ognisk demielinizacji nie uwidoczniono.
układ komorowy symetryczny, nieposzerzony. Struktury tylnojamowe prawidłowe. Obszarów nieprawidlowego gromadzenia kontrastu nie uwidoczniono. innych zmian nie uwidoczniono."
Aktualnie - 02.2011 - przechodzę zapalenie oka, tym razem lewego. Okulistka przepisała mi póki co dexamethason wzf i odesłała na tydzien do domu. Po trzech dniach stosowania kropel zauważyłam, że ból oka lekko ustąpił, ale pojawiła się plama- patrząc lewym okiem widzę przyciemnioną plamę i niewyraźny obraz. Skontaktuję się dziś z Panią Okulistką. Przypuszczam, że wyśle mnie na oddział, tam solumedrol, potem badania w których nic sie nie stwierdzi i przestroga aby uważać bo może się rozwinąć SM. Ogólnie mój stan psychiczny nie jest najlepszy, dokładnie wiem co to SM, kuzynka po kilku latach choroby zmarła. Boję się strasznie. Jestem załamana.
Dodam jeszcze, że te trzy opisane wyżej sytuacje chorobowe nastąpiły zaraz po dużym stresie i przeciążeniu fizycznym.
Może powinnam zostać przebadana pod innym kątem? Wyczytałam w którejs z Pana opinii, że pozagałkowe zapalenie może mieć również podłoże infekcyjne. Jakie? Z kolei gdzieś w internecie znalazlam informację o boreliozie...
Panie Doktorze bardzo Pana proszę o opinię na moj temat.
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam!

Odpowiedź Eksperta:

Dr n. med. Sławomir Graff

Neurolog

Sz.P. Agnieszko,

Myśląc o podłożu infekcyjnym zmian demielinizacyjnych stwierdzanych
badaniem MR głowy, ma się na uwadze przede wszystkim neuroboreliozę. Aby ją
wykluczyć wskazane jest zbadanie przeciwciał przeciw boreliozie IgM metodą
Westernblott we krwi i w płynie mózgowo-rdzeniowym. Badając płyn
mózgowo-rdzeniowy, co jak Pani wie wymaga nakłucia lędźwiowego w warunkach
hospitalizacji, celowa jest ocena obecności tzw. prążków oligoklonalnych,
których stwierdzenie czyniłoby ( obok stwierdzanych u Pani zmian
demielinizacyjnych mózgu ), bardziej prawdopodobnym rozpoznanie SM, za
którym przemawia dodatkowo kolejne pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego.
SM nie jest chorobą śmiertelną, chociaż z powodu jej późnych powikłań
ogólnozdrowotnych, po wielu latach przebiegu tej choroby, oczekiwana długość
życia bywa zazwyczaj skrócona.
Przeciążenia fizyczne przy niedoborze odpoczynku zaburzają ogólną
higienę trybu życia i podobnie jak nadmierny stres ( distress ) są uznawane
za jeden z czynników sprzyjających kolejnemu rzutowi SM. Skłaniałbym się ku
temu rozpoznaniu w oparciu o ubiegłoroczne kryteria MAGNIMS dotyczące
rozpoznania stwardnienia rozsianego.

Serdecznie pozdrawiam,
dr n.med. Sławomir A.P. Graff
specjalista neurolog
www.neurolog.bielsko.pl

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Problem z podnieceniem

Witam. Mam bardzo poważny problem za który mi wstyd jak za cokolwiek innego...

Enigmato | 2019-11-20 23:34

Interpretacja wyników TSH

Witam proszę o interpretację wyników TSH 2,15 norma od 0,27-4,2 wynik z 20...

Motyl18 | 2019-11-19 11:02

Problem z erekcją, utrzymaniem

Praktycznie od początku współżycia miałem problemy z erekcją (częściej...

Rufi | 2019-11-14 19:19

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2019

Content