Przewlekły ból rąk i dłoni - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Czwartek, 31 lipca 2014, Imieniny: Ignacego, Ludmiry
Porady Eksperta

Przewlekły ból rąk i dłoni

Pytanie dotyczy: Tardyferon, Vitapil, Mertz Specjal


Od grudnia 2008 r. zauważyłam istotne przerzedzenie moich włosów, zauważyłam że włosy wypadają mi w zastraszających ilościach od 100 do 300 włosów dziennie. Od tego czasu odwiedziłam 2 dermatologów. Pierwszy dermatolog przepisał najpierw wcierkę robioną w aptece i łykanie witamin- nic nie pomogło , potem przepisał przez 2 m-ce łykać Tardyferon- fol i mycie włosów w szamponie Ducrey- włosy zaczęły jeszcze gorzej wypadać. Potem leczyłam się sama przez 6 m-cy na zmianę Vitapil i Mertz Specjal, ampułki i szampon Vichy, ampułki Radical, wcieranie soku z czarnej rzepy, płukanie włosów w wywarze z pokrzyw i macierzanki , wcieranie 2 fazowego skłanika z Ducray przeciwko przewlekłemu wypadaniu włosów-to pomogło tylko przez pierwsze 2 tyg. wcierania. Pojechałam do dermatologa do Krakowa pokazałam wynik badań(zlecone również przez wymienianą panią doktor),zrobiła mi trichogram -wynik telogenowe nadmierne wypadanie włosów- za dużo włosów w fazie obumarcia(wypadania)-czyli wypadanie włosów bez określonej przyczyny..
Od czerwca 2008 r. miałam około 5 angin(oprócz tego często boli mnie gardło)-zawsze nawet przy bólu gardła bolały mnie stawy i mięśnie- jednak zawsze łączyłam to z jakąś infekcją- bo po jakimś czasie przechodziło. Z czasem te bóle zrobiły się coraz częste i polało już bez infekcji gardła.(głownie bolą mnie dłonie i ręce,nieraz nogi, od niedawna również odcinek górny i szyjny kręgosłupa) Od 2 miesięcy ręce i dłonie bolą mnie bez przerwy- raz mniej, raz bardziej(chyba bardziej boli wieczoremi w ciągu dnia, rano jak wychodzę z łużka to chyba mniej boli). Coraz bardziej strzela mi w stawach rąk. Wylądowałam u reumatologa który zlecił prześwietlenie stóp i dłoni. Stopy wyszły dobrze natomiast dłonie źle. Opisze to co pamiętam z opisu zdjęcia: cechy osteoporozy, zwężenie szpar stawowych i coś jeszcze czego już nie pamiętam. Pani doktor zleciła rehabilitację przez 10 dni- nagrzewanie czymś rąk, maść przeciwzapalną. Niestety nic mi nie przeszło. Nie zleciła dodatkowych badań. Widziała wyniki badań OB, CRP i rf- latex- może na ich podstawie nie zleciła dalszych badań- tylko, że ja już wariuje bo ten ból mnie bardzo męczy, bo bardzo długo trwa Nie wiem co oznacza wynik ze zjęcia, że mam osteoporozę? Czy mam zrobić jakieś wyniki w tym kierunku?Mam wrażenie że w rękach bolą mnie kości, nie tylko stawy. Czy te włosy są jakoś powiązane z bólem rąk, pleców i szyi. Bardzo proszę o pomoc.




Wyniki badań:


06-01-2009
TSH 3,471 (0,49-4,69)

20-03-2009
W wyniku krwi wypisuje tylko to złe wyniki
WBC Flags:
%MON: 3,2 L% (4,0-10,0 ) #MON:0,1 L (0,3-0,8)
IRON FERROZINE 58,7 (50-150)
Sód 139 (135-145)
Potas 4,42 (3,5-5,0)
Chlorki 102.2 (95-109)
Magnez 2.14 (1,82-2,31)

17-04-2009
FSH 5,49 (4-13)
LH 8,46 (2-15)
PRL 11,59 (1,39-24,2)
Progesteron 0,79 (0,25-20,0)
Testosteron 0,50 (0,05-0,73)

20-08-2009
W wyniku krwi wypisuje tylko to złe wyniki
WBC Flags:
%MON: 2,5 L% (4,0-10,0 ) #MON:0,1 L (0,3-0,8)
IRON FERROZINE 36,9 (50-150)-NISKI WYNIK(wynik obniżył się mimo, że z zalecenia dermatologa brałam przez 2 m- ce Tardyferon- fol , jednocześnie poziom żelaza jest w normie, nadmieniam że te drugie wyniki z tego samego dnia były wysyłane i robione w innym laboratorium- nic z tego nie rozumiem)
GLUCOSE 92 (70-110)
BILIRUBIN TOTAL 1,79 (0,2-1) WYSOKI WYNIK
ALT 8 (5-41)
AST 14 (5-40)
POZIOM CYNKU 74,7 (70-100)
OB- 5

20-08-2009
Magnez 0,76 (0,77-1,03)
Fosfor nieorganiczny 1,39 (0,81-1,45)
Wapń niecałkowity 2,37 (2,20-2,65)
TIBC 50,84 (44,80-75,20)
Żelazo 10,1 (6,6-30,4)


03-09-2009
OB po 1 godz.=5
CPR-

Odpowiedź Eksperta:

lek. med. Eustachiusz Gadula

chirurgia ogólna, rehabilitacja, medycyna naturalna

Pani Joanno,
Pani sprawa wydaje się być skomplikowana i wielowątkowa, a poza tym pisze Pani tylko o swoich dolegliwościach i wynikach badań, natomiast bardzo niewiele wiemy o Pani stanie psychicznym i problemach życiowych. Rozumiem, że tych spraw nie da się omówić wyczerpująco na drodze elektronicznej.
Ponadto poza dokładnym wywiadem chorobowym, którego nam brak dla prawidłowego rozpoznania kluczowe jest badanie fizykalne pacjenta podczas wizyty: jego wygląd, wyraz twarzy, zabarwienie skóry i jej jakość, wynik badania osłuchowego, stan odżywienia, rozkład tkanki tłuszczowej, ew. bloki mięśniowe i wrażliwość ciała na dotyk i ucisk. Krótko mówiąc konieczne jest dokładne badanie przez doświadczonego lekarza o dużej wiedzy ogólnolekarskiej. Po takim badaniu można się przybliżyć do prawidłowej diagnozy a w razie potrzeby w sposób starannie przemyślany zlecić badania dodatkowe.

Jest prawdopodobne, że podłożem dolegliwości w Pani przypadku mogą być objawy nerwicowe na tle zaburzeń hormonalnych (albo na odwrót - mimo niemal prawidłowych wyników poziomu hormonów we krwi), połączone ze schorzeniem reumatologicznym. Być może chodzi tu o jedną z postaci tzw. fibromialgii objawowej.

Proszę poszukać kontaktu z naprawdę dobrym lekarzem, bez względu na jego specjalność. Jeśli nie będzie on w stanie postawić prawidłowego rozpoznania, to przynajmniej doradzi Pani gdzie dalej szukać pomocy.

Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia w prawidłowej diagnozie i skutecznej terapii
Eustachiusz Gadula

Podoba Ci się ta porada?

Podyskuyuj o tym przypadku

Najnowsze wątki na forum

Problem z kontaktem seksualnym

Otóż mój znajomy ma problem. Odczuwa pociąg seksualny i czuje przyjemność...

Kreslarz | 2014-07-30 23:01

Prośba o identyfikacje pęcherzyka na ręce [zdjęcia]

Witam serdecznie. Coś takiego wyszło mi na ręce. Czy to ukąszenie po...

MarcoPolo | 2014-07-30 22:38

Poszukiwany neurochirurg najlepszy w Polsce

Witam Poszukuje pilnie ! neurochirurga który jest wstanie podjąć się...

Koniczynka26 | 2014-07-30 20:01

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne
Placówki zdrowia: Warszawa | Kraków | Wrocław | Poznań | Białystok | Łódź | Katowice | Gdańsk | Szczecin
iLekarze.pl: Komunikaty | Reklama w serwisie | Zostań redaktorem | Patronat medialny | Współpraca | Dla prasy i mediów | Napisz do nas
Nasze fora: Lekarz rodzinny | Alergolog Forum | Dermatolog Forum | Dietetyk Forum | Ginekolog Forum | Laryngolog Forum | Neurolog Forum | Psychiatra Forum | Psycholog Forum | Seksuolog Forum | Forum Stomatolog | Forum Urolog | Forum Okulista

Treści prezentowane w serwisie iLekarze.pl mają jedynie charakter edukacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2014

Content