Rezonans głowy cd - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Sobota, 16 listopada 2019, Imieniny: Gertrudy, Edmunda
Porady Eksperta

Rezonans głowy cd

dziękuję bardzo za odpowiedz w pierwszym pytaniu, przytoczę sprawę i odpowiedz Pana jeszcze raz
proszę o interpretacje:

Badanie mózgowia wykonano w sekwencjach tse w obrazach Flair, T2 zależnych, oraz w obrazach T1 przed i po dożylnym podaniu środka kontrastowego. Skany wykonano w płaszczyznach osiowych, strzałkowych i czołowych. Uwidoczniono pojedynczą, małą (o średnicy 2mm) owalną zmianę hiperintesywną w T2 i FLAIR, hipointesywną w T1 zlokalizowaną podkorowo w prawym płacie czołowym. W trzonie ciała modzelowatego oraz podnamiotowo zmian nie stwierdza się. Obraz MR tej zmiany sugeruje etiologię naczyniową. W oponach przy płacie czołowym hiperintesywna w T1 i T2 zmiana o wymiarach 6,5 x 3 mm (bez znaczenia klinicznego). Nie wykazano wzmocnienia zmian, ani patologicznego wzmocnienia badanych struktur po kontraście. Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony. Rezerwa płynowa zachowana. W tylno-dolnej części lewej zatoki szczękowej zmiana polipowata o średnicy 12,4 mm.

proszę o interpretacje rezonansu, dodatkowo dodam że choruje na Hashimoto i nawracające w ciągu 12 lat (około 6 razy) stany depresyjne i lękowe. Rosze również o podpowiedzenie mi czy jeżeli w opisie nie pisze o zmianach opuszki węchowej to powinno być wszystko z nią w porządku? (od kilku lat nie czuje zapachów i chce wykluczyć zmiany neurologiczne) pozdrawiam



Odpowiedź Eksperta:


Sz. P. Marleno,

Po leczeniu laryngologicznym polipa lewej zatoki szczękowej będzie możliwa poprawa węchu. Naczyniowy obraz mikroudaru mózgu może być skutkiem zaburzeń hormonalnych w wypadku gdy stosowała Pani kiedykolwiek antykoncepcję. Opuszka węchowa nie wydaje się być uszkodzona.

i pytanie moje brzmi: czy zmiana ta w mózgu mogła być spowodowaną ostrą depresją lub zaburzeniem hormonalnym tarczycy (niedoczynność tarczycy) bo antykoncepcji hormonalnej nigdy nie stosowałam. Niedoczynność tarczycy (choroba Hashimoto) prawdopodobnie rozwijała się latami. Dopiero teraz od dwóch miesięcy biorę hormony, które wpływają na poziom tsh w przysadce mózgowej

Odpowiedź Eksperta:

Dr n. med. Sławomir Graff

Neurolog

Sz.P. Marleno,

Jak już pisałem leczenie polipa zatoki może poprawić węch. Ogniska naczyniopochodne bywają częstym skutkiem palenia tytoniu. Gdyby radiolog zakładał możliwość także innej niż naczyniopochodna etiologia rozsianych ognisk w ośrodkowym układzie nerwowym, to należałoby w pierwszej kolejności wykluczyć chorobę z Lyme i G35, o czym może wyjaśnić konsultujący Panią neurolog.

Pozdrawiam serdecznie,
dr n.med. Sławomir A.P. Graff
specjalista neurolog
www.neurolog.bielsko.pl

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Problem z erekcją, utrzymaniem

Praktycznie od początku współżycia miałem problemy z erekcją (częściej...

Rufi | 2019-11-14 19:19

Problem z erekcją, utrzymaniem

Praktycznie od początku współżycia miałem problemy z erekcją (częściej...

Rufi | 2019-11-14 19:18

Opuchlizna okolic zatok po wyrwaniu zęba

Wiele tam temu (miałem wtedy 18 lat) wyrwałem ząb. Po powrocie od dentysty...

Wirrek | 2019-11-14 09:07

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



Najnowsze komentarze

»

78390...

Dodał: zhzhs908 | 2019-11-15 23:31:48

»

41751...

Dodał: vjgkq301 | 2019-11-15 23:23:30

»

6216...

Dodał: aqhll223 | 2019-11-15 21:04:51

W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2019

Content