Skrzywienie kręgosłupa - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Niedziela, 24 października 2021, Imieniny: Marcina, Rafała
Porady Eksperta

Skrzywienie kręgosłupa

Witam. Mam 17 lat i od wielu lat cierpnie na skolioze. Dwa lata temu (sierpien 2009) skrzywienie wynosiło 25 stopni. Kiedy z miejscowego szpitala przekierowano mnie do wiekszego miasta uszlyszalam wowczas ze gorset mi juz nie pomoze, jedynie operacja jest ratunkiem. Przestraszylam sie i nie bylam gotowa na operacje, jednak teraz dokucza mi bol pod prawa lopatka ( bylo tak tez wczesniej lecz znacznie mniej) oraz odczuwalne ociezenie plecow, pomijajac wizualnie widoczny defekt plecow. Nosze wkladki w prawym bucie gdyz na skutek skrzywienia miednicy ktore wzielo sie ze skrzywienia skrzywienia mam pozornie krotsza noge. Jestem zdecydowana poddac sie zabiegowi jesli tylko jest mi on w stanie pomoc. Bo odczuwam ze od ostaniej konsultacji skrzywienie powiekszylo sie, a tym samym wieksze sa dolegliwosci. Jednak nie znam kryterioow kiedy kregoslup wymaga zabiegu oraz czy moj przypadek jest na tyle wazny, by udac sie z nim ponownie do specjalisty i uslyszec cos wiecej niz "prosze cwiczyc" bo rehabilitacji mialam juz mase, ktore skutku niestety nieprzyniosly, z roku na rok wada sie powieksza.. z gory dziekuje za rozpatrzenie mojego problemu i bylabym wdzieczna za rozwinieta odpowiedz gdyż doprowadzona jestem do stanu gdzie bardzo boli i powinnam nosic gorset ale w tej chwili ze wzgledu na wiek i tak nic nie pomoze. I nie jest to wynik zaniedbania bo ja sie lecze na kregoslup od wielu lat. I poki co byly same rehabilitacje, ale to i tak nic nie dawalo i wciaz postepowalo. Wiec wlasnie dwa lata temu lomzynscy lekarze dali mi skierowanie do Białegostoku. I tam ze skrzywieniem 25 stopniowym nadajacym sie na gorset powiedziano mil ze jest na niego za pozno dla mnie i zostaje leczenie operacyjne. I w tym momencie przewiduje ze mam okolo 30 stopni. Na operacje za wczesnie, na gorset za pozno. A cwiczenia? To sie stosuje na tym pierwszym etapie gdzie nie wykracza to poza 20 stopni. Owszem moze to wspomagac ale tylko na tym sie opierajac nic nie zyskam.. bo cierpie i jestem gotowa na zabieg a nic mi nie jest pomocne:(

Odpowiedź Eksperta:

lek. med. Eustachiusz Gadula

chirurgia ogólna, rehabilitacja, medycyna naturalna

Witaj Ewelino,
wszystko wskazuje na to, że w Twoim przypadku może być konieczny zabieg operacyjny, o którym mówiono Ci w Białymstoku. Ale pomimo to konieczna jest także systematyczna rehabilitacja przedoperacyjna i pooperacyjna według precyzyjnego programu, ustalonego przez doświadczonego ortopedę. Sam zabieg Twojego problemu nie rozwiąże, ale pomoże stworzyć warunki do skutecznej rehabilitacji, do które musisz zabrać się z dużym zaangażowaniem. Wkładka do buta jest wskazana, choć nie zastąpi Ci ani operacji ani systematycznej rehabilitacji. Życzę Ci wytrwałości i pełnego zaangażowania w sprawę korekty sylwetki.
Życzę powodzenia w leczeniu.
Serdecznie Cię pozdrawiam
Eustachiusz Gadula

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

RATUNKU POMOCY = 516 809 201

[B][U][COLOR="Olive"]MALUTA MILCZY ZE ZŁYMI LEKAMI I LEKCEWAŻENIEM PROCEDUR I...

Zamordowany Wilhelm PRZEZ Zabójcę Maluta | 2021-10-24 08:14