Trileptal a poronienia - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Poniedziałek, 13 lipca 2020, Imieniny: Ernesta, Małgorzaty
Porady Eksperta

Trileptal a poronienia

Dobry wieczor,
Moje pytanie jest troche skomplikowane, ale mam nadzeije, ze otrzymam od Pana odpowiedz. Otoz od okolo 4 laz zazywam Trileptal w dawce 300-0-600. Okolo 6 miesiecy temu zaszlam w ciaze, ktora w 9 tygodniu poronilam. Po okolo pol roku po raz kolejny zaszlam w ciaze, ktora niestety rowniez poronilam na poczatku 6 tygodnia. Z ginekologicznego punktu widzenia lekarze twierdza iz wszystko jest ze mna w porzadku. Jedynym lekiem ktory biore jest wlasnie Trileptal. Mam rowniez zwiekszona dawke kwasu foliowego (5mg). Ostatnio kontaktowalam sie z moim neurologiem, ktory twierdzi iz lamotrigina jest lekiem bezpieczniejszym niz trileptal, oraz ze jest to lek jako, ,pierwszy,, ktorym zaleca sie kobietom planujacym ciaze. Moje pytanie brzmi: czy istenija jakies badania, ktore potwierdzily by iz lamotrigina jest lepsza? Troche obawiam sie zmiany leku, gdyz nigdy nie wiadomo jak moj organizm na zmiane zareaguje. Z drugiej strony nie wiem skad u mnie te poronienia i jesli lamotrigina jest rzeczywiscie lepsza dla ciazy, zdecyduje sie na zmiane (decyzje moja neurolog pozostawila mi, a ja niestety nie wiem co zdecydowac.). Z gory dziekuje za odpowiedz.

Odpowiedź Eksperta:

Dr n. med. Sławomir Graff

Neurolog

Sz.P. Kajo,

Trileptal jest skutecznym lekiem przeciwpadaczkowym i ma ugruntowaną przez opinie neuropediatryczne pozycję w leczeniu podczas ciąży. O ile lek ten wykazuje u Pani skuteczność i na przestrzeni co najmniej 2 ostatnich lat zabezpieczał Panią całkowicie przed jakimikolwiek napadami to można przed planowanym poczęciem rozważyć zmniejszenie jego dawki, np. do 2 x 300 mg. Natomiast już w trakcie ciąży nie wolno zmieniać dawkowania, ani rodzaju preparatu przeciwpadaczkowego na inny. Wg najnowszych badań lamotrygina jest istotnie bezpieczniejszym od Trileptalu lekiem, z punktu widzenia ochrony zarodka i płodu. Jednak skuteczność przeciwpadaczkowa tego leku może nie być na tyle wysoka jak Trileptalu w Pani przypadku.
Pomimo zbieżności w czasie leczenia Trileptalem z wystąpieniem 2 poronień, wg mnie nie ma pewności co do embriotoksycznego ujawnienia się efektu działania Trileptalu u Pani. Celowa jest obecnie pogłębiona diagnostyka koagulologiczna dotycząca zwłaszcza specjalistycznych badań płytek krwi. Istnieją bowiem częste przypadki nawrotowych poronień związanych z np. ubogoobjawowymi schorzeniami hematologicznymi. Wdrożenie leczenia lamotryginą w miejsce okskarbamazepiny ( Trileptalu ) wymaga kilku miesięcy wstrzemięźliwości od możliwości poczęcia. Proponuję zatem rozpocząć od konsultacji u hematologa, który moż e zlecić odpowiednie badania krwi przed decyzją o ewentualnej zmianie leku przeciwpadaczkowego.

Pozdrawiam serdecznie,
dr n.med. Sławomir A.P. Graff
specjalista neurolog
www.neurolog.bielsko.pl

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Proszę o analizę moich objawów.

Witam. Mam następujące objawy. 1.Silne bóle żoładka. 2. Stale mnie...

Lajpa | 2020-07-03 15:07

Blog dentystyczny.

W trosce o piękny uśmiech serdecznie zapraszam na stronę bloga...

angelazalewska | 2020-07-02 10:38

WYPUSTKI POD NAPLETKIEM

Witam , od jakiegoś czasu mam dziwne wypustki pod napletkiem, co to jest...

ABI1970 | 2020-06-25 10:55

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2020

Content