Udar mózgu - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Niedziela, 20 stycznia 2019, Imieniny: Fabiana, Sebastiana
Porady Eksperta

Udar mózgu

Jedenaście dni temu moja 57 letnia mama przeszła operację serca, założono jej sztuczną zastawkę aortalną i bajpasy. Nastąpiły powikłania następstwem których był udar niedokrwienny w lewym płacie potylicznym, przy sierpie mózgu. Drugie ognisko niedokrwienne w okolicy rogu skroniowego komory bocznej lewej. Ogniska niedokrwienne w prawej i lewej półkuli móżdżku oraz w lewym konarze móżdżku.

Gdy była na oddziale intensywnej terapii poza silnymi zaburzeniami wzroku nie było żadnych innych objawów, jak również po przewiezieniu jej na oddział monitorowany. Trzy dni temu wypisano ją do domu ponieważ nie zaobserwowano przeszkód ku temu.

Moje pytanie dotyczy zachowań po tego typu udarze. W szpitalu mama zachowywała się normalnie. Była świadoma. Taka jak zawsze. Wzrok powraca, mówi że widzi dobrze. Jednak jej zachowanie martwi mnie bardzo. Stała się mniej świadoma. Ma jakieś omamy. Widzi osoby których nie ma. Nie chce przyjmować leków na serce. Ćwiczyć. Poza tym jest nawet agresywna wobec mnie. Nastąpiły też zaburzenia mowy. Śpi bardzo dużo.

Czy to są normalne zachowania po udarze niedokrwiennym potylicznym? Bardzo proszę o pomoc...

-Maya

Odpowiedź Eksperta:

Dr n. med. Sławomir Graff

Neurolog

Sz. P. Moniko,

Wieloogniskowy udar niedokrwienny spowodowany powikłaniem zatorowym po zabiegu kardiochirurgicznym stanowił poważne zagrożenie życia u Pani matki, zwłaszcza przy potwierdzeniu jednego z ognisk niedokrwiennych w konarze móżdżku. Ognisk tych było zapewne znacznie więcej, choć na tyle małych, że badanie ich nie wykryło, a tłumaczą one w pełni zmianę zachowania Pani mamy. Ogniska w płacie potylicznym są odpowiedzialne za organicznego pochodzenia omamy wzrokowe, bądź tzw. konfabulacje dotyczące spostrzeżeń wzrokowych, związane z uszkodzeniem ośrodków wzroku. Pomyślnie przemawia dotychczasowy przebieg z szybką poprawą w szpitalu umożliwiającą wypis. Jest szansa, że przy pomocy właściwego obecnie leczenia pod nadzorem neurologa, następować będzie dalsza poprawa stanu zdrowia Pani matki, również i w zakresie jej zachowania.

Pozdrawiam serdecznie,

dr n.med. Sławomir A.P. Graff
specjalista neurolog

www.neurolog.bielsko.pl

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Mogłabym prosić o wytłumaczenie wyniku badania?

Widzę że większość w normie, z wyjątkiem limfocytów... Jak mam rozumieć...

paulinad20 | 2019-01-16 16:52

Problem z ruszaniem stopy po złamaniu 5tej kości śródstopia

Dzień dobry czy to normalne ze po 5 tygodniach od zlamania 5tej kości...

ce1988 | 2019-01-04 13:26

Próby zajścia w ciążę

Witam Jestem Alicja mam 26lat . Jestem już mama aniołka urodziłam synka...

Starająca się | 2019-01-03 19:22

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2019

Content