Upadek niemowlaka - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Niedziela, 20 stycznia 2019, Imieniny: Fabiana, Sebastiana
Porady Eksperta

Upadek niemowlaka

Pytanie dotyczy: dziecko, upadek, wstrząśnienie mózgu


Witam
Ponad trzy dni temu (ok. 80 godzin) spadła z kanapy (40 cm wysokości) moja 7 tygodniowa córka. Nie wiem którą częścią główki uderzyła o panele. Kiedy mąż się odwrócił leżała twarzą do podłogi. Po podniesieniu płakała przez kilka minut, po czym się uspokoiła. Szybko pojechaliśmy z małą do lekarza pediatry. Po ogólnym badaniu pani doktor stwierdziła, że wszystko jest dobrze. Musimy małą obserwować. Około godziny 16.00 i 20.00 pojawiły się wcześniej nie występujące odruchy podczas podbijania (mała sporo ulewa i mocno ją podbija, dokarmiam ją mlekiem zagęszczonym), tj. falowanie brzucha i klatki piersiowej. Pojechaliśmy ponownie do neonatologa prowadzącego, który nie stwierdził nic niepokojącego, ale na wszelki wypadek wystawił skierowanie na oddział chirurgii dziecięcej. Stawiliśmy się tam ok. 24.00 i przebywaliśmy ok. 35 godzin. W szpitalu wykonaniu RTG głowy (bez zmian), morfologię (niedokrwistość fizjologiczna - RBC: 3,48 M/ul (3,60-6,60); HGB: 10,7 g/dl (10,7-16.0); HTC: 31,3% (35,0 - 46,0 oraz LYM: 65,3% (25-50) i systematycznie sprawdzano temperaturę i tętno dziecka. Zachowanie małej nie uległo zmianie. Jedynie podczas drugiej nocy mała przespała ponad 6 godzin bez jedzenia. Zmiana nastąpiła po powrocie do domu. Dziecko było płaczliwe, na zmianę pobudzone i senne, w pewnym momencie przelało mi się przez ręce. Podczas jednego z karmień w dziwny sposób ssała pierś. Wieczorem nie obudziła się dokarmienia przez ponad 4 godziny, co czasami wcześniej też się zdarzało. Musieliśmy ją obudzić. Nad ranem, dziecko spało ponad 6 godzin i trudno było ją dobudzić. Ponownie udaliśmy się do lekarza. Sprawdzono reakcje źrenic, ciemiączko, tętno, osłuchano klatkę piersiową. Lekarz nie stwierdził zmian. Dziecko je regularnie, śpi (czemu przy zasypianiu towarzyszą energiczne ruchy rąk i nóżek). Podczas czuwania pojawia się nagły krótki płacz. Moim zdaniem dziecko jest mniej pogodne i energiczna.
Czy powinniśmy wykonać jeszcze jakieś badania? Za dwa dni udajemy się na prześwietlenie przezciemiączkowe.
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedź Eksperta:

Dr n. med. Sławomir Graff

Neurolog

Sz. P. Ewo,

Dziecko doznało najpewniej wstrząśnienia mózgu. O ile badanie przezciemiączkowe ( zapewne USG ) wykluczy, czy nie doszło ponadto do
krwawienia śródczaszkowego, to powinna następować samoistna normalizacja
stanu zdrowia dziecka w najbliższych dniach po samym wstrząśnieniu.
Zwykle stan taki goi się bez żadnych złych następstw. Celowa jest
konsultacja u neurologa dziecięcego.

Pozdrawiam serdecznie,
dr n.med. Sławomir A.P. Graff
specjalsita neurolog
www.neurolog.bielsko.pl

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Mogłabym prosić o wytłumaczenie wyniku badania?

Widzę że większość w normie, z wyjątkiem limfocytów... Jak mam rozumieć...

paulinad20 | 2019-01-16 16:52

Problem z ruszaniem stopy po złamaniu 5tej kości śródstopia

Dzień dobry czy to normalne ze po 5 tygodniach od zlamania 5tej kości...

ce1988 | 2019-01-04 13:26

Próby zajścia w ciążę

Witam Jestem Alicja mam 26lat . Jestem już mama aniołka urodziłam synka...

Starająca się | 2019-01-03 19:22

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne
Placówki zdrowia: Warszawa | Kraków | Wrocław | Poznań | Białystok | Łódź | Katowice | Gdańsk | Szczecin
iLekarze.pl: Komunikaty | Reklama w serwisie | Zostań redaktorem | Patronat medialny | Współpraca | Dla prasy i mediów | Napisz do nas
Nasze fora: Lekarz rodzinny | Alergolog Forum | Dermatolog Forum | Dietetyk Forum | Ginekolog Forum | Laryngolog Forum | Neurolog Forum | Psychiatra Forum | Psycholog Forum | Seksuolog Forum | Forum Stomatolog | Forum Urolog | Forum Okulista

Treści prezentowane w serwisie iLekarze.pl mają jedynie charakter edukacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2019

Content