USG doppler cd - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Wtorek, 25 czerwca 2019, Imieniny: Doroty, Łucji
Porady Eksperta

USG doppler cd

Pytanie dotyczy: usg, doppler


Chciałam kontynuować poradę.. przypomne moją sprawę i Pana odpowiedź :)

USG doppler
Pytanie dotyczy: usg, doppler, tętnice szyjne

Witam serdecznie prosiłabym o pomoc w interpretacji usg doppler tętnic szyjnych..
Mam stwierdzone napięciowe i migrenowe bóle głowy..tomograf nic nie wykazał.. czasem odczuwam jakby ciśnienie miało mi rozsadzić glowe...mrowienie skory na twarzy..
mam 25 lat nie mam nadciśnienia, cukrzycy, miażdżycy,serce w bardzo dobrym stanie:

Tt szyjne wspólne drożne szerokośćc ok.6-6,5mm o gładkich ścianach bez zmian hemodynamicznych z przepływem dogłogowym. Pozostają również drożne tt szyjne wewnętrzne i zewnętrzne o szerokości odpowiednio 5 i 4 mm również o gładkich obrysach ścian obustronnie zachowany przepływ dogłogowy.
W zakresie badanych tętnic nie uwidoczniono zmian hemodynamicznych. Dogłogowy przepływ stwierdzono również w tt kręgowych szerokość 3,5-4mm o gładkich obrysach ścian.

Chciałbym się dowiedzieć czy przy takim stanie tętnic nie grozi mi udar bądź wylew przy tych bólach głowy?
Kiedy teraz zrobić usg doppler?
Serdecznie pozdrawiam




Dr n. med. Sławomir Graff
Neurolog

Sz.P. Agniesiu,

Obraz USG Doppler Pani tętnic szyjnych jest zupełnie prawidłowy. Przy obecnie ustalonym rodzaju Pani bólów głowy nie ma potrzeby powtarzania tego badania w ciągu najbliższych paru lat. Zagrożenie udarem niedokrwiennym lub krwotocznym w młodym wieku może wynikać z innych jeszcze nie wymienionych czynników jak: stosowanie antykoncepcji, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, stosowanie środków odurzających lub trombofilia ( wrodzone zaburzenia układu krzepnięcia krwi ) oraz wykluczenie malformacji naczyniowej w angio-TK glowy. Po wyeliminowaniu tych ewentualnych zagrożeń, ryzyko incydentu naczyniowego mózgu byłoby w Pani przypadku minimalne.



Otóż tak poza tym co napisałam powyżej nie palę papierosów rzuciłam już ładnych parę miesięcy temu, nie piję alkoholu,nie zażywam żadnych środków, stosuje tabletki antykoncepcyjne YASMIN oczywiście robię przerwy teraz znów jestem na 3 miesięcznej przerwie...badałam krew pod kątem krzepnięcia wykonałam cały koaulogram wszystko jest super, z powodu bóli głowy zostałam skierowana na TK głowy z kontrastem którego wynik był jak najbardziej w normie więc angio zapewne nie jest konieczne inaczej skierowano by mnie na takowe badanie.... badania krwi wszystkie w normie elektrolity również cukier też..
Więc ryzyko udaru bądź wylewu jest raczej wykluczone?
Serdecznie pozdrawiam

Odpowiedź Eksperta:

Dr n. med. Sławomir Graff

Neurolog

Sz.P. Agniesiu - c.d.,

Jak już uprzednio wspomniałem, aby zminimalizować ryzyko udaru ( zwłaszcza najczęstszego z nich, tj. udaru niedokrwiennego, powodującego zawał mózgu na podłożu zakrzepu lub zatoru naczyniowego ) należy zwrócić uwagę na układ krzepnięcia krwi. Nadkrzepliwość krwi ( której wrodzona postać to trombofilia ) może zostać oceniona na podstawie badań koagulologicznych. Badania te obejmują szereg czynników, które mogą być zmienione od urodzenia ( np. mutacja Leiden czynnika V ) oraz szereg czynników układu krzepnięcia, które mogą ulec uszkodzeniu podczas późniejszego życia. Jednym z nieumyślnie, aczkolwiek w sposób nieunikniony, uszkadzanych elementów prowadzącym do udaru niedokrwiennego mózgu jest obniżenie poziomu białka S z powodu stosowania antykoncepcji. W mojej około 30 -letniej praktyce medycznej, również w stosunku do przereklamowanego preparatu Yasmin, przekonałem się niejednokrotnie o zgubnych skutkach ubocznych także i tego preparatu, głównie w postaci powikłań zakrzepowo-zatorowych i uporczywych bóli głowy. O ile zatem ma Pani wskazania lekarskie do stosowania preparatu antykoncepcyjnego, to należy ten problem przedyskutować z leczącym Panią ginekologiem. O ile natomiast jedyną intencją stosowania tych środków pozostaje antykoncepcja, to rodzi się dylemat - czy narażać się świadomie na podwyższanie już w tak młodym wieku ryzyka zawału mózgu oraz stałego borykania się z migrenowymi bólami głowy. Zachęcam do rozważenia zainteresowania się fizjologią kobiecego cyklu menstruacyjnego, którego zrozumienie i śledzenie wystarcza do stosowania metody naturalnej samokontroli rozrodczej, zgodnie ze współczesną wiedzą (wskaźnik Pearla dla met. objawowo-termicznej 0.1-0.9 )- skutecznej bardziej, niż jakiekolwiek tabletki antykoncepcyjne, w odniesieniu do zaistnienia "nieplanowanej" ciąży.

Pozdrawiam serdecznie,
dr n.med. Sławomir A.P. Graff
specjalista neurolog
www.neurolog.bielsko.pl

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Prawda jest zawsze dobra, a kamstwo zawsze złe?

Cześć, robię projekt na studia z przedmiotu filozofia i chciałąbym Was...

Blancharlotte | 2019-06-17 16:42

Prawda jest zawsze dobra, a kamstwo zawsze złe?

Cześć, robię projekt na studia z przedmiotu filozofia i chciałąbym Was...

Blancharlotte | 2019-06-17 16:42

medycyna pracy

Witam forumowicze mam zapytanie choruje na epi od 1 roku biorę regularnie leki...

gregorio99 | 2019-06-16 18:09

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2019

Content