Wyniki RTG oraz USG-doppler - , bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Niedziela, 17 listopada 2019, Imieniny: Salomei, Grzegorza
Porady Eksperta

Wyniki RTG oraz USG-doppler

Witam,

uprzejmie Pana proszę o interpretację wyników badań (a w zasadzie opisów do badań), na które zostałam skierowana w związku z zawrotami i bólem głowy. Czy wyniki te wskazują na konieczność dalszych konsultacji lekarskich? Co oznaczają one w praktyce?

Oto opisy
RTG kręgosłupa szyjnego AP+bok
- osłabienie lordozy szyjnej,
- dyskretne wyostrzenia tylnych krawędzi trzonów kręgów C4-C6
Poza tym uwidocznione struktury kostne w rtg bez zmian.

USG tt. szyjnych i kręgowych:
strona prawa:
ACC, ACE i ACI - przepływ pośredniooporowy, bez stenozy hemodynamicznej,
AV - przepływ laminarny, dogłowowy, PS ok. 81cm/s, średnica ok. 3,4 mm.

strona lewa:
ACC, ACE i ACI - przepływ pośredniooporowy, bez stenozy hemodynamicznej,
AV - przepływ laminarny, dogłowowy, PS ok. 97cm/s, średnica ok. 3,9 mm

wnioski:
przepływ tt. szyjnych i kręgowych w granicach normy

(W lewym płacie tarczycy widoczny hypoechogeniczny guzek wielkościi ok. 11 mm - do dalszej diagnostyki).
Dodam, że zawroty głowy utrzymują się od ponad 2 tygodni, mają charakter krótkotrwały, ale powodują ból głowy, osłabienie, chwilową utratę równowagi (po kilku sekundach wszystko wraca do normy, poza lekkim bólem głowy)

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
Edyta

Odpowiedź Eksperta:

Dr n. med. Sławomir Graff

Neurolog

Sz.P. Edyto,

W wykazanych wynikach badań najpoważniejszą zmianą jest guzek
tarczycy,z powodu obecności którego należy zgłosić się do endokrynologa.
Wynik USG-Doppler jest prawidłowy, natomiast w odcinku szyjnym kręgosłupa
uwidoczniła się wada postawy, wymagająca stosowania rehabilitacji. Ćwiczenia
szyi będą możliwe, aby zapobiegać pogłębieniu się wady, po opanowaniu
obecnych dolegliwości. O ile przed wystąpieniem okresu zawrotów głowy nie
miał miejsca uraz szyi, to wydaje się że leczenie mogłoby ograniczyć się do
farmakoterapii pod nadzorem neurologa. W takich sytuacjach często stosujemy
betahistynę i wyciągi z miłorzębu japońskiego. Gdyby takie leczenie do 2
tygodni nie przyniosło poprawy, to celowe byłoby wykonanie badania MR głowy.


Serdecznie pozdrawiam,


dr n.med. Sławomir A.P. Graff

specjalista neurolog

www.neurolog.bielsko.pl

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Problem z erekcją, utrzymaniem

Praktycznie od początku współżycia miałem problemy z erekcją (częściej...

Rufi | 2019-11-14 19:19

Problem z erekcją, utrzymaniem

Praktycznie od początku współżycia miałem problemy z erekcją (częściej...

Rufi | 2019-11-14 19:18

Opuchlizna okolic zatok po wyrwaniu zęba

Wiele tam temu (miałem wtedy 18 lat) wyrwałem ząb. Po powrocie od dentysty...

Wirrek | 2019-11-14 09:07

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



Najnowsze komentarze

W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2019

Content