Złamana kość śródstopia - gips i ból nie do wytrzymania - Aescin, bezpłatne porady lekarskie On-Line

Dziś jest:Piątek, 15 listopada 2019, Imieniny: Alberta, Leopolda
Porady Eksperta

Złamana kość śródstopia - gips i ból nie do wytrzymania

Pytanie dotyczy: Aescin


Dzień dobry,
ponad tydzień temu złamałam V kość śródstopia. Ponieważ stopa spuchła założono mi szynę gipsową, po tygodniu (wczoraj) założono gips. Wytrzymałam kilka godzin, ponieważ stopa zaczęła mrowić i boleć, ale kompletnie nie w miejscu złamania. Pojechałam do tego samego szpitala, gdzie założono mi nowy gips. Po ok. 2 godzinach zaczęło bardzo boleć, ale pomyślałam, że to tylko takie wrażenie, albo noga jest naruszona przez dwukrotnie zakładany gips. Udało mi się zasnąć po ketonalu i ułożeniu nogi w jakiejś dziwnej pozycji. Nad ranem obudziło mnie dziwne uczucie silnego ściskania stopy, boję się choćby drgnąć, żeby znów nie zaczęło boleć. To raczej nie jest opuchlizna, ponieważ trzymałam nogę w górze, poza tym czuję ściskanie na całej długości gipsu. Boję się znowu iść do lekarza, bo już przy zakładaniu drugiego gipsu sugerował, że jestem przewrażliwiona. Czy gips może sprawiać ból? Może trzeba się do tego przyzwyczaić? Czy to możliwe, żeby przez kilka godzin w nocy gips wysechł (lekarz mocno go nasączał wodą podczas zakładania, a kołdra przykrywająca w nocy nogę była bardzo wilgotna) i przez to stał się bardziej ciasny (na tyle, żeby sprawiać ból)? Czy to tylko wrażenie, że stopa jest bardzo ściśnięta po bokach (mam wrażenie, że podrażnia miejsce złamania)? Palce nie są spuchnięte, ani sine. Biorę zastrzyki przeciwzakrzepowe i Aescin. Nie wiem, czy znów iść do szpitala, czy po prostu przeczekać jakoś ból, może gips się dopasuje. Ile ketonali na dobę można wziąć? Proszę o pomoc!

Odpowiedź Eksperta:

lek. med. Eustachiusz Gadula

chirurgia ogólna, rehabilitacja, medycyna naturalna

Witam Panią,
jeśli silny ból stopy będzie się nadal utrzymywał, konieczna jest ponowna kontrola ortopedyczna. Łagodzenie bólu ketonalem czy innymi lekami przeciwbólowymi to zły pomysł, bo może doprowadzić do przeoczenia momentu do korekty gipsu a często nawet potrzeby jego wymiany. U wielu pacjentów zbyt długie oczekiwanie na kontrolę ortopedyczną z powodu ucisku gipsu na kończynę doprowadziło do poważnych powikłań. Proszę oceniać natężenie bólu bez środków przeciwbólowych. Jeśli będzie zbyt duże, konieczna będzie kolejna wizyta u ortopedy.
Serdecznie pozdrawiam
Eustachiusz Gadula

Podoba Ci się ta porada?

Najnowsze wątki na forum

Problem z erekcją, utrzymaniem

Praktycznie od początku współżycia miałem problemy z erekcją (częściej...

Rufi | 2019-11-14 19:19

Problem z erekcją, utrzymaniem

Praktycznie od początku współżycia miałem problemy z erekcją (częściej...

Rufi | 2019-11-14 19:18

Opuchlizna okolic zatok po wyrwaniu zęba

Wiele tam temu (miałem wtedy 18 lat) wyrwałem ząb. Po powrocie od dentysty...

Wirrek | 2019-11-14 09:07

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta



Najnowsze komentarze

»

58792...

Dodał: wrpua831 | 2019-11-15 10:40:21

»

45408...

Dodał: netha666 | 2019-11-15 10:25:44

W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne


© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2019

Content